reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Dolenjske Toplice

FOTO: Velikonočne jedi in sekanje pirhov

Piše: Dolenjski list, M.Ž.

Čas objave:
15.04.2019 19:44

Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice je tako kot je v navadi na dan pred cvetno nedeljo pripravilo tradicionalno, letos že 16. razstavo velikonočnih jedi. Velikonočne jedi, ki jih je pripravljalo okoli 70 gospodinj, so bile na ogled tudi včeraj, ko so na ploščadi pred Kulturni kongresnim centrom izvedli še tretje ekipno tekmovanje v sekanju pirhov.

Razstava velikonočnih dobrot.jpg
Razstava velikonočnih dobrot
Foto: M.Ž.

Mize v avli topliškega kulturnega doma so se šibile pod različnimi dobrotami - poticami, pletenicami, kruhi, pirhi, šarklji, šunko v testu, velikonočnim žegnom, postnimi jedmi …, pripravile so tudi zelenjavni kotiček, kot novost pa letos še jedi iz lične knjige receptov, ki so jo izdale lani.

Razstava je skratka zajema domala vse jedi, ki so bila nekdaj in so še danes na naših mizah v postu in velikonočnih praznikih, predvsem pa na velikonočno nedeljo.

Razstavo je odprla domačinka, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša, številne zbrane je nagovoril župan Franc Vovk, jedi pa blagoslovil domači župnik Dušan Kožuh. V soboto so pripravili tudi delavnico izdelovanja butaric, dopoldne pa je potekala še izmenjava sadik in semen.

Velikonočne jedi, ki jih je pripravljalo okoli 70 gospodinj, so bile na ogled tudi včeraj, ko so na ploščadi pred Kulturno kongresnim centrom izvedli še tretje ekipno tekmovanje v sekanju pirhov.

Sekanje pirhov.jpg
Sekanje pirhov
Foto: Dolenjski list, M.Ž.

Sodelovalo je sedem štiričlanskih ekip. Zmagala je ekipa Društva upokojencev Dolenjske Toplice, za njo pa so se uvrstili: PGD Dolenjske Toplice 2, PGD Prečna, Menišani, DPŽ Dolenjske Toplice, Društvo vinogradnikov Dolenjske Toplice in PGD Dolenjske Toplice 1. Zmagovalci so za nagrado prejeli velike čokoladne pirhe.