Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Vikend je dišal po bencinskih hlapih in hitrosti

Piše: Radio Krka, M.K./STA/dolenjskilist.si

Čas objave:
17.06.2018 17:38

Na Gorjancih je ta konec tedna hrumelo, na svoj račun pa so prišli ljubitelji avtomobilskih dirk. Imeli so kaj videti in slišati, saj so se na ogled postavili številni dirkaši lepotci, tudi taki, ki jih ni mogoče videti nikjer drugje.

dirka 16.jpg

Konec tedna je potekala tradicionalna gorsko-hitrostna dirka Gorjanci. Prva domača postaja državnega prvenstva v sezoni šteje tudi za evropski pokal. Adrenalinskih voženj ni manjkalo, na čelu mednarodne delegacije udeležencev sta bila češka dirkača Vaclava Janika in Jirija Svobodo, lani drugo in tretjeuvrščena.

dirka gorjanci 5.jpg

Na čelu domače vrste, ki se je skupaj z mednarodnimi udeleženci merila na progi med Dolnjo Težko vodo in Velikim Cerovcem, pa  je bil Milan Bubnič

dirka gorjanci 11.jpg

Najhitreje je s progo opravil Čeh Vaclav Janik s prototipom Norma M20FC, drugi je bil Slovenec Vladimir Stankovič z Dalaro T2, tretje mesto pa je pripadlo Milanu Bubniču z Lancio delta HF integrale, ki je zmagal v skupnem vrstnem redu državnega prvenstva, kjer je bil najhitrejši domačin Martin Jeršin z Lancio delta HF integrale peti, mesto za njim je s svojim cliom R3 zasedel Lojze Udovč z Malkovca, ki je bil drugi v diviziji 3, Polona Jeršin pa je s Hondo integra osvojila 19. mesto, v diviziji II pa je bila peta. Zmagovalec Vaclav Janik je v drugi vožnji dirke dosegel povprečno hitrost 151,3 km/h.

dirka 15.jpg

Tokrat je bila udeležba nekoliko skromnejša kot lani. Preizkušnja na Gorjancih namreč ne šteje več za točkovanje avstrijskega državnega prvenstva, saj se z novim vodstvom avstrijske zveze niso dogovorili za sodelovanje, kar se je po besedah predsednika organizacijskega odbora Viktorja Levca poznalo zlasti na manjšem zastopstvu dirkačev iz severne sosede Slovenije. 

dirka gorjanci 14.jpg

Za letošnjo izvedbo tega tekmovanja z dolgo tradicijo se je prijavilo 82 dirkačev iz 10 držav. Še vedno je največ tujih udeležencev, 34 dirkačev prihaja iz Slovenije, ostali pa iz Avstrije (12), lani jih je bilo 40, Italije (16), Češke (10), Hrvaške (3), Slovaške (3), Poljske (1), Francije (1), Bolgarije (1) in Švice (1). 

dirka gorjanci 10.jpg

Dirko sta skupaj izvedla ljubljansko društvo SA-I in Avto športno društvo Novo mesto. Dirkači so se borili za točke slovenskega prvenstva in pokala, dirka pa je štela tudi za srednjeevropsko prvenstvo starodobnih dirkalnikov, evropski gorsko-hitrostni pokal ter pokal Alpe - Adria.

dirka gorjanci 18 tehtanje vozil.jpg

Gledalci so lahko uživali, ne le v hitrih odsekih, ampak tudi v atraktivnih vozilih.Bolgar Nikolaj Zlatkov je na ogled postavil vozilo Audi Quattro S1, Švicar Ronnie Bratschi je pripeljal posebnega Mitsubishija Lancerja. Veliko je bilo zanimivih vozil med starodobniki, med njimi stari fiati, abarthi, pod Gorjanci sta zapeljala redka DeTomaso Pantera in Porsche 935, ki ju na cestah sicer ni videti.

dirka gorjanci m.jpg

Gorsko hitrostna avtomobilska dirka na Gorjance sicer velja za eno izmed zibelk avtomobilskega športa na slovenskih cestah.