Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Šentjernej

FOTO: Vizija razvoja Šentjerneja

Piše: T.G.

Čas objave:
12.03.2018 16:40

V soboto je v Kulturnem centru Primoža Trubarja potekala javna predstavitev dokumenta Urbanistična študija (vizija) razvoja kraja Šentjernej in študentske delavnice Urbanistično arhitekturna vizija razvoja Šentjerneja.

Dogodek je potekal v soorganizaciji Občine Šentjernej, Urbanističnega sveta Občine Šentjernej in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Na dogodku je Dušan Blatnik uvodoma predstavil vizijo razvoja kraja Šentjernej, ki jo je v sodelovanju z Občino Šentjernej izdelalo podjetje Savaprojekt d.d. iz Krškega. Vizija je želena podoba prostora v prihodnosti in se pripravlja za različne prostorske ravni ter predvideva različne možne scenarije. Vsak od njih predstavlja drugačen končni rezultat, zato je vizij lahko več.

Namen organizatorjev dogodka je bil ravno ta, da bi udeleženci podali svoje poglede na bodoči razvoj Šentjerneja. Iz tega razloga obžalujemo, da se dogodka ni udeležilo več občanov in predstavnikov druge zainteresirane javnosti. Prisotni so izpostavili vprašanje, po čem želi biti Šentjernej poznan v širšem okolju in v katero smer bo šel njegov razvoj – kmetijstvo, gospodarstvo ali turizem. Župan Radko Luzar je ocenil, da so vse tri dejavnosti povezane z identiteto Šentjerneja in da so za skladen razvoj vse enako pomembne, zato ni možno izpostaviti zgolj ene. Vsi prisotni pa so bili enotni, da je kvaliteta bivanja v občini Šentjernej na zelo visoki ravni in da jo je treba ohraniti, saj bo le na ta način mogoče zagotoviti, da se bodo mladi vračali v domači kraj.

Študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so pod vodstvom doc. Mojce Gregorski predstavili svoje predloge za prostorski razvoj kraja, predvsem v segmentu reaktivacije središča naselja. V Šentjerneju so odkrili programske in prostorske potenciale, s katerimi bi se lahko pospešil njegov gospodarski in kulturni razvoj. Prioriteta projekta je želja po oživitvi središča kraja in vzpostavitvi mreže javnih prostorov. Bivalna kvaliteta se ocenjuje skozi urejenost kraja in njegovih javnih prostorov, ki naj ostanejo prostor načrtovanih ali naključnih srečanj, obogatenih z nenačrtovanimi aktivnostmi in dogajanjem, ki bogati kulturo ljudi. Prisotni so izrazili svoje presenečenje nad tem, koliko potenciala so študentje odkrili v kraju, in nad njihovimi zamislimi.

Vse predstavljene vizije so na zbrane naredile dober vtis in potrdile smiselnost povabila študentov k sodelovanju in razmišljanju o prihodnjem razvoju Šentjerneja. Pridobljene odzive bodo študentje uporabili pri zaključku svojih projektov, ki bodo občanom in zainteresirani javnosti predstavljeni predvidoma v mesecu maju.