Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Metlika

FOTO: Vuzemski ponedeljek v Metliki

Piše: B.V.

Čas objave:
02.04.2018 20:31

Članice in člani MFS Ivan Navratil so na Trgu Svobode v Metliki pripravili tradicionalno prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martinain in od leta 1992 na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. V celoti ga združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Gre pa prav gotovo za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil lansko leto vpisan v Register žive kulturne dediščine. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

Obuditev tega običaja je do sedaj požela številne pohvale in Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavamo kot praznik MFS Ivan Navratil. Vsako leto povabijo tudi goste in letošnjo petindvajseto prireditev so popestrili s svojim igranjem članice in člani Mestne godbe Metlika ter FS Tine Rožanc iz Ljubljane, ki so plesali plese iz Goričkega z mestno godbo Metlika.

Jani Stopar, predsednik FS Ivan Navratil o prireditvi