Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Žužemberk

FOTO: Z antenami iz Suhe krajine v svet

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.02.2013 13:55

Začetki radiokluba »Žužemberk« segajo v leto 1970. Na ustanovnem občnem 15.12.1970 so za predsednika kluba izvolili Leona Gričarja. Za vodjo primopredajne sekcije pa Dušana Mikca, ki je ostal zvest radioamaterstvu vse do danes.

(FOTO: Slavko Mirtič)

Radioklub je bil v tistem času zelo dejaven med mladino in imel veliko tečajev za operaterje in konstruktorje, saj ni bilo prenosnih telefonov, pa tudi fiksni telefoni pa so bili izjema. Ob ustanovitvi je društvo imelo prostore v domu Ljudske tehnike, kjer je domoval še fotoklub in mladinska organizacija. Kasneje so člani nabavili kontejner namenjen tekmovanju na UKV področju in je nameščen na Korenovem hribu nad Ajdovcem.

Člani društva so bili zelo aktivni na področju ARG tekmovanj, v zadnjih letih pa so radioamaterji aktivni na UKV področju, kjer dosegajo lepe rezultate. V letu 2010 jim je uspelo pridobiti prostore na Grajskem trgu 26, katere so preuredili in pripravili za namestitev aparatur in anten. Dušan Mikec (S53FI) je na včerajšnjem okrnjenem zboru članov podal poročilo dela v minulem letu in predstavil aktivnosti. Tako so ob občinskem prazniku v prostorih društva pripravili razstavo aparatur starejšega datuma, potrjene kartice QSL iz celega sveta, priznanja, pokale in najrazličnejše pripomočke. » V letošnjem letu nas čaka urejanje sobe radiokluba ter postavitev anten , ki so velikega pomena za delo na radijskih frekvencah dodeljenih društvu,« je dejal Mikec in dodal, da bodo poleg tekmovanj pripravili tudi tečaj za operaterje na katerem bodo spoznali skrivnosti radioamaterstva, amaterskem radiogoniometriranju in delu na terenu. V minulem letu so člani vzpostavili veze z radioamaterji s celega sveta od Avstralije, Amerike, Argentine, Čila, Venezuele in pridobili več deset potrjenih QSL kartic.