Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žuniči

FOTO: Že devetič za Jurjevo po Grajski pešpoti

Piše: KP Kolpa

Čas objave:
23.04.2018 13:38

Javni zavod Krajinski park Kolpa že tradicionalno organizira pohod po Grajski pešpoti konec tedna, ki je najbližji Jurjevemu.

Slikovita pešpot, na katero so se odpravili v nedeljo, je speljana iz Žuničev v Paunoviče, nato skozi steljnike do Miličev in potem ob Kolpi vse do Dragošev. Na organiziranem pohodu večini udeležencev zadostuje 9 kilometrska trasa, ki se konča pri Starem Podu. Čeprav pot ni naporna in poteka v prijetnem okolju, pa predvsem dejstvo številnih postankov, ko pohodnike k počitku, prigrizku in dobri kapljici povabijo prijazni domačini botruje temu, da je ura poldne in čez ko pridemo mimo lokala Stari pod. Tisti bolj vneti – letos je to bila skupina Prlekov, ki jih je pripeljal gospod Domanjko po jo mimo Pobrežja mahnejo vse do severovzhodne meje zavarovanega območja Krajinski park Kolpa v Dragoših in potem tudi nazaj v Adlešiče, kar znese že dobrih 20 kilometrov.

Pred pohodom je bil kratek postanek v Šokčevem dvoru, ki so si ga nekateri ogledali prvič, v Paunovičih je h Kiki povabil gospodar Niko, prav tako pa so udeleženci bili povabljeni na kozarček pri Žužičevih in Mitrovih v Miličih. Ob ogledu pravoslavne cerkve sv. Petra in Pavla so udeležence pohoda nagovorili pop Jelenko Stojanović, viceadmiral in doktor pomorskega prava Tomislav Đorđević in predsednik cerkvenega odbora Marindol Simo Selakovič. Od tu je pot strmo vodila h Kolpi in potem z njenim tokom ste za pripelje k Staremu Podu kjer je bila za vse pohodnike organizirana malica.
Sicer pa je pot za izletnike zanimiva tudi naprej, še posebej ogled Kuzminega mlina in ostankov gradu v Pobrežju.