900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Grosuplje/Kitni Vrh

FOTO: Žetev na Kitnem Vrhu

Piše: S.M.

Čas objave:
09.07.2018 09:21

Turistično društvo Zagradec in vaščani Kit­nega Vrha, so včeraj pri­pra­vi­li že osemnajsto tek­mo­va­nje v že­tvi pše­ni­ce s sr­pom.

žetev, polje, pšenica

Na žetvi so se po­me­ri­li ža­njice in žanj­ci iz bližnje in daljne okolice.

IMG_4923.jpg

Društvo, ki strmi za prepoznavnost idilične kmečke pokrajine, razvoj turizma in obuja že skoraj pozabljena kmečka opravila, vodi Slavko Blatnik. Slavko Blatnik je tudi povezoval tekmovanje, trdnost snopov, čistost rezi in še kaj pa je nadzorovala in ocenjevala komisija pod vodstvom Milene Vrhovec.

IMG_4944.jpg

Na Blatnikovi njivi pod vasjo so se najprej pomerile žanjice. Precej težav jim je povzročala suho žito, ki se je drobilo pod spretnimi prsti obeh spolov. Med žanjicami je prvo mesto osvojila Marinka Žakelj iz Žužemberka, drugo domačinka Anica Blatnik in tretje Majda Murn iz Korit. Da ročno žetev bolje obvladajo kot delo s kombajni pa so dokazali s prvim mestom Boštjan Štrus iz Roženberka, Gašper Marinček iz Gabrovke pri Zagradcu, ki je dobil priznanje tudi za najmlajšega žanjca in Štefan Ozimek iz vasi Replje.

IMG_5015.jpg

Poleg zahval in praktičnih nagrad najboljšim žanjcem in žanjicam so sredi vasi na Košakovi domačiji podelili tudi nagrade v izbranih kategorijah. Tako so poleg namlajšega žanjca, podelili naslov najstarejšemu, ki je letos pripadel domačinu, štiriinosemdesetletnemu Milanu Trunklju in Anici Blatnik, ki šteje 76 pomladi. Lovorika naj žanjca je letos pripadla Štefanu Ozimek, naj žanjici Darji Hrovat iz Zagradca, lento najmlajše žanjice pa je osvojila Darja Germ iz Brega pri Zagradcu. Sledila je po stari navadi tudi veselica. 

IMG_4954.jpg