Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Voditeljica Ljubezni po domače: "Po snemanjih ...

devica Svet24.si

Devica - resda nevsiljiva, a preveč kritična

umor, pešpot ob savi1 Svet24.si

FOTO: Umor na priljubljeni sprehajalni poti ob ...

Jeffrey Epstein Svet24.si

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

Novice Ljubljana

FOTO: Znani prvi finalisti natečaja Volkswagen Špila!

Piše: V.Ž.

Čas objave:
12.02.2019 13:04

Odvil se je prvi izmed treh polfinalnih koncertov natečaja Volkswagen Špila, na katerem se je pomerilo 10 ansamblov. Žirija v sestavi Raay, Anže Zavrl, Primož Grašič, Tomaž Šinko in dva predstavnika Volkswagna je med nastopajočimi v ožji izbor poslala Ansambel Lun'ca, Trio Utrip in Trio Šubic, ki si bodo svoj nastop na finalnem koncertu morali še izboriti, kot superfinalista pa so izbrali Ansambel Hozentregarji, ki jih je tako navdušil, da so ga uvrstili neposredno v finale.

V ljubljanski Festivalni dvorani je »zašpilalo«. Udeležba na premiernem koncertu Volkswagen Špila je pokazala, da je posluh za razvoj narodno-zabavne glasbe velik, kot je veliko tudi podpornikov nadobudnih slovenskih ansamblov. Dvorano, ki v Ljubljani velja za sinonim družabnega življenja, so napolnili ljubitelji domačih glasbenih viž. Koncert so obiskali tako podporniki znanih kot tudi manj znanih glasbenih upov, med njimi pa so bili tudi tisti, ki jih zanima, kateri so tisti glasbeni talenti, ki so pozornost žirije znali pritegniti »mal' drugače«.

Ansambel_Lunca_Spila1.jpg
Ansambel Lun'ca
Foto: V.Ž.

Voditeljica natečaja narodnozabavnih ansamblov, Natalija Verboten, je bila nad prvim koncertom navdušena: »Občutki so fantastični, žirija je odlično opravila svoje delo, prireditev ima pester nabor ansamblov, ki so zelo dobro pripravljeni na izziv, tako da ima žirija pri izbiri finalistov zagotovo težko nalogo. In moram priznati – v vseh 25 letih, kar delujem na sceni, še nisem bila del podobne narodno-zabavne prireditve – natečaj je res po domače, a malo drugače – v najboljšem možnem smislu!«

Natalija_Verboten_Spila.jpg
Voditeljica Natalija Verboten
Foto: V.Ž.

Med prvimi Ansambel Hozentregarji, Ansambel Lun'ca, Trio Utrip in Trio Šubic

Izbrane ansamble, ki jih je žirija uvrstila v ožji izbor, združujeta mladost in motiviranost. Izmed vseh nastopajočih so se najbolje odrezali Hozentregarji, ki so si prislužili naziv superfinalistov ter se na ta način uvrstili neposredno v veliki finale.

Ansambel Hozentregarji_Spila1.jpg
Ansambel Hozentregarji
Foto: V.Ž.

Ansambel Hozentregarji – superfinalist 

Ansambel Hozentregarji so fantje, ki stavijo predvsem na svoje glasove in so na narodno-zabavni sceni še čisto sveži. Na svojih nastopih v plesne ritme radi privabijo z narodno-zabavno glasbo, na skupni poti pa jih druži želja izvajati avtorsko glasbo za zabavo, smeh in ples.

Ansambel_Lunca_Spila.jpg
Ansambel Lun'ca
Foto: V.Ž.
Ansambel Lun'ca – finalist 

Ansambel Lun'ca sestavlja pet dobrih prijateljev. To so Alen Tilinger, Gašper Seljak, Ana Šket, Miha Selič in Luka Pintarič, katerih poti so se združile v skupno pot ustvarjanja. Svoje poslanstvo vidijo v širjenju in ohranjanju slovenske narodno-zabavne glasbe, ki jo nosijo s seboj na vsakem koraku. Kljub temu, da so v osnovi narodno-zabavni ansambel, pa se znajo spopadati tudi z drugačnimi glasbenimi slogi.

Trio_Utrip_Spila1.jpg
Trio Utrip
V.Ž.

Trio Utrip – finalist
Trio Utrip je mlada zasedba, ki pod tem imenom deluje že 2 leti in pol. Sestavljajo ga prijatelji Andraž Vode, Eva Koplan in Mitja Jernačič. Spoznali so se v harmonikarskem orkestru Pustotnik, kjer so najprej vsi igrali diatonične harmonike, zavoljo skupnega ustvarjanja pa so kasneje poprijeli še po drugih inštrumentih. Mitja se je tako naučil igrati kitaro, Eva je prijela za bas kitaro, znanje klavirja pa je izkoristila za izvajanje zabavne glasbe na klaviaturah.

Trio_Subic_Spila.jpg
Trio Šubic
Foto: V.Ž.
Trio Šubic – finalist 
Trio Šubic so brata Miha in Marjan Šubic ter njun bratranec Tomaž Šubic. Kljub mladosti se lahko pohvalijo z že kar nekaj uspehi in v letošnjem letu načrtujejo tudi izid zgoščenke. Fantje so zelo zagnani. Odločili so se, da bo narodno-zabavna glasba zagotovo ostala prisotna v njihovem življenju. 


2. in 3. polfinalni krog se bosta odvila v Celju

Polfinalna bitka narodno-zabavnih ansamblov še ni končana. V boju za veliko nagrado 10.000 evrov se bo v 2. in 3. polfinalnem krogu zvrstilo še 21 ansamblov. Ti bodo svoj talent predstavili v Dvorani Union Celjskega doma, in sicer na dan zaljubljenih, 14. februarja, ter na predzadnji četrtek v tem mesecu, 21. februarja. Pred velikim finalom zato ne zamudite še dveh izjemnih spektaklov, ki bosta pokazala, kateri so tisti, ki bodo s pomočjo izkušene zasedbe mentorjev dobili priložnost izpiliti svojo avtorsko pesem in se povzpeti na vrh narodnozabavne scene.