Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk

FOTO&AVDIO: Jeseni bo otroški smeh odmeval v novem vrtcu

Piše: Občina Žužemberk

Čas objave:
11.05.2018 22:23

»Danes je tukaj praznik. Praznik za otroke, za starše in tudi za občinsko skupnost, kajti ni tako pogosto, da se polagajo temeljni kamni in ni tako pogosto, da vsi stopimo skupaj in uredimo tisto, kar je najpomembnejše – varnost, vzgoja in znanje za otroke. Prav vse to je danes tukaj,« je na slovesnosti ob postavitvi temeljnega kamna za izgradnjo novega vrtca v Žužemberku dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Skupaj z žužemberškim županom Francem Škufco, direktorjem podjetja GPI Tehnika Dragom Muhičem ter ravnateljico tamkajšnje osnovne šole in vrtca Miro Kovač, so enemu najpomembnejših projektov v občini, dva milijona evrov vrednemu lesenemu vrtcu, danes postavili temelje.

Predšolska vzgoja za 203 letos vpisane malčke trenutno poteka na štirih lokacijah, otrok pa je iz leta v leto več. Po končani gradnji bo potekala pod eno streho, kar bo gotovo olajšalo delo strokovnim delavkam in osebju vrtca, pa tudi staršem, ki imajo otroke sedaj v različnih enotah. »Močno upam, ker so vsi ti otroci stisnjeni na začasnih lokacijah, da bo konec oktobra tisti čas, ko bo res otroški živelj napolnil nov vrtec. Takrat bo res zaživel in takrat bo tisto, kar mi iščemo in čakamo,« je povedala ravnateljica žužemberške osnovne šole in vrtca Mira Kovač. V novem vrtcu bo dovolj prostora za vse malčke in če bo šlo vreme gradbincem na roke in bo gradnja potekala brez zapletov, se selitev obeta že letošnjo jesen

V sodobnem, nizko energijskem lesenem vrtcu, bo prostora za devet oddelkov otrok. Z njim ne bodo le omilili, ampak tudi dolgoročno rešili potrebe glede predšolskega varstva. V njem bo tudi velika kuhinja, kjer se bodo dnevno pripravljali obroki za vse vrtčevske enote v občini. Gradnjo vrtca so zaupali novomeškemu podjetju GPI Tehnika, ki je v občini Žužemberk zaključilo že kar nekaj uspešnih projektov.

Postavitve močnih temeljev se je razveselil tudi župan Franc Škufca: »Glede na obliko in tehnologijo ter samo gradnjo si v pridobivanju sredstev nadejamo nepovratnih sredstev iz Eko sklada, iz razpisa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, del pa bomo zagotovili tudi iz občinskega proračuna. Verjamem, da če bomo vsi trije investitorji stopili skupaj, bomo dobili lep in tehnično dovršen vrtec v Žužemberku.« Ob tem župan dodaja, da bodo z novim vrtcem posledično razbremenili prostore v starem delu žužemberške šole, ki jih zdaj zasedajo predšolski otroci, a jih tudi šola vse bolj potrebuje. 

Da bodo lahko zagotovili nadstandardne pogoje za varstvo otrok, bodo potrebovali še približno 700.000 evrov za notranjo opremo in opremo kuhinje, na novo pa bodo uredili tudi zunanje površine. Skupna vrednost investicije je tako ocenjena na približno tri milijone evrov. Otroci se bodo lahko igrali na novem otroškem igrišču z novimi igrali, njihovi starši in zaposleni iz vrtca pa bodo lahko nemoteno parkirani na urejenem parkirišču. Dobrodošel bo tudi prostor, ki bo namenjen športni dejavnosti, saj se izvajalci zavedajo, kako pomembno je gibanje že za najmlajše.

Otroci so bili v prvem planu tudi na tokratni slovesnosti, na prireditvenem prostoru se jih je zbralo skoraj 300, prav najmlajši pa so poskrbeli za prijeten kulturni progam, ki so ga zaključili s pesmico: »Pri nas opeke nosimo, od jutra do večera prav vsak dan. Pri nas pa deske sekamo, od jutra do večera prav vsak dan. Potem pa v vrtec zlezemo prav vsak dan

Občina Žužemberk, ki združuje 51 naselij, je bila ustanovljena pred skoraj 20 leti. V njej trenutno živi več kot 4.500 ljudi. Prav njena ustanovitev je občanom prinesla nova pričakovanja in upanje, da bosta Žužemberk in celotna Suha krajina spet lahko postala ena izmed najbolj razvitih pokrajin v Sloveniji, kar je pred več kot 150 leti že bila. Prav za razvoj in napredek trga in občine se v prvi vrsti zavzema tudi župan, Franc Škufca, ki županuje že peti mandat.

Oddaja SKN - s postavitve temeljnega kamna za vrtec v Žužemberku


Župan občine Žbk Franc Škufca

Župan Občine Žužemberk Franc Škufca o tehnološko dovršenem vrtcu in sredstvih za investicijo