Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Trebnje

FOTO&AVDIO: 14 novih del obogatilo zbirko

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
18.06.2018 11:43

14 novih umetniških del je obogatilo zbirko Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Dela so podarili udeleženci 51. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Strokovni svet Galerije je z delom in sporočilnostjo najbolj prepričal Marc Bourlier iz Francije, ki bo v Galeriji spomladi 2020 pripravil samostojno razstavo.

Zakljucek 51 MTLS Trebnje, Marc B z nagrado pred kipom, foto Alenka Strazisar Lamovsek (8).jpg

Udeležence tabora je strokovni svet Galerije letos prvič izbiral na podlagi prijav na javni poziv. Februarja so premišljeno izbrali devet umetnikov, ki so jih med taborom spremljali in opazovali pri njihovem kreativnem procesu. Odločitev o tem, kdo bo samostojno razstavljal, je bila težka.

Zakljucek 51 MTLS Trebnje, Mitja Kokol pred svojim delom, foto Alenka Strazisar Lamovsek (4).jpg

Poleg velike nagrade so tako podelili še tri priznanja za likovna dela, s katerimi so poudarili tudi mojstrstvo in kvaliteto teh umetnikov. Priznanja so prejeli Branka Pirc, Minna Lehväslaiho in Mitja Kokol, veliko nagrado in s tem samostojno razstavo v Trebnjem pa Marc Bourlier. »Marc je izkazal neverjetno mojstrstvo v kombiniranju, v izkoriščanju tistega, kar mu je dala narava. Svoje kipe sestavlja iz koščkov lesa, ki so naplavljeni na obalo, in iz njih naredi nove kose, ki nas kot sodobne ljudi, kot ljudi, ki živijo z neustavljivo naravo, nagovorijo, da se vprašamo: ali je prav, da poskušamo naravo ukrotiti in do kdaj nam bo narava to dopuščala,« o izbranem umetniku, ki je prepričal tako z vizualno podobo dela kot z aktualnostjo vsebine, povedala članica strokovnega sveta in kustosinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje Andrejka Vabič Nose. 

Zakljucek 51 MTLS Trebnje, Rezka Arnus s vojim delom, foto Alenka Strazisar Lamovsek (2).jpg
Pester, živahen, ustvarjalen in inovativen teden je bil tudi zelo delaven. Devet umetnikov - Rezka ARNUŠ, Mitja KOKOL in Branka PIRC iz Slovenije, Marc BOURLIER in MARGOT iz Francije, Irina GARSHINA iz Ukrajine, Minna LEHVÄSLAIHO s Finske, Charles VISCONAGE iz ZDA in Yudit YITZHAKI iz Izraela - je ob slovesu Galeriji podarilo 14 del. »Dela so seveda – tako kot so sami ustvarjalci – zelo, zelo razgibana. Vsak med njimi je bil izbran, ker ima neko svojo likovno poetiko, nek svoj likovni jezik, ki je prepoznaven, dokončno izoblikovan in seveda zelo, zelo zanimiv, kvaliteten, aktualen,« pojasnjuje Andrejka Vabič Nose. 

Zakljucek 51 MTLS Trebnje, Yudit Yitzaki s svojim delom, foto Alenka Strazisar Lamovsek (5).jpg

Podarjena dela dopolnjujejo in zaokrožajo zbirko Galerije likovnih samorastnikov Trebnje z novimi devetimi avtorji in dvema novima državama na zemljevidu – Izrael in Ukrajina.

Zakljucek 51 MTLS Trebnje, Mina Lehvaslaiho s svojim delom, fotoAlenka Strazisar Lamovsek (9).jpg

Potem ko so se umetniki polni novih izkušenj in prijetnih vtisov dopoldne poslovili, so popoldne dvorano napolnili zvoki glasbil, na katere so igrali učenci in učitelji Glasbene šole Trebnje. Poletna muzejska noč je barvitost del na stalni in začasni razstavi Apel podobo na ogled ... dopolnila z glasbenimi mojstrovinami mladih umetnikov, ki v edinstvenem okolju pokažejo, kaj so se med letom naučili, z nastopi pa pridobivajo dragocene izkušnje.

Poletna muzejska noc 16062018, GLST, foto Andrejka Vabic Nose (3).JPG

SKN ob zakljucku tabora LST


Izjava Andrejke Vabic Nose o

Andrejka Vabic Nose o Marcu Bourlierju


Izjava Andrejke Vabic Nose o donaciji

Andrejka Vabic Nose o podarjenih dellih