Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

FOTO&AVDIO: 80-letnica dr. Julija Nemaniča

Piše: B.V.

Čas objave:
06.02.2019 09:24

Včeraj so Klub prijateljev metliške črnine, KZ vinska klet Metlika in Občina Metlika pripravili presenečenje ob 80. obletnici dr. Julija Nemaniča.

Že v popoldanskih urah so ga popeljali po vinorodnem okolišu Bele krajine in obiskali skoraj vse vinogradnike, pri katerih so se ustavili tudi v kleteh. V Metliki, v spominskem parku Tonija Gašperiča, so posadili osem lip, tako da jih je skupno zdaj petnajst, preimenovali pa so ga v parku Tonija Gašperiča in dr. Julija Nemaniča.
Največje presenečenje pa je bil sam prihod v vinsko klet KZ metlika, kjer ga je pričakala zbrana množica, zaigrali so Adlešički tamburaši. »Tam mu je zastal dih in oči je imel polne solza, saj je ostal brez besed, prevzele so ga emocije,« sporočajo iz Metlike. V kleti je dr. Nemanič nagovoril zbrane, ki so mu izročili darila - med njimi vitezi vin, ki so mu prinesli modro kavčino iz Lenta. Spregovorili so tudi dolgoletni direktor KZ Metlika Ivan Kure, sicer tudi dolgoletni Julijev sodelavec in prijatelj. KZ vinska klet Metlika mu je izročila za spomin prvo napolnjeno steklenico Metliške črnine, ki jo je pripravil Julij in ima še original etiketo. Nato mu je Klub prijateljev metliške črnine podaril portret, ki ga je naslikal Samo Kralj iz Novega mesta.
Odpeljali so ga do sobe v vinski kleti, kjer je delal in so jo poimenovali spominska soba dr. Julija Nemanič. V sobi so dela in slike ter tudi Julijevo diplomsko delo. Darila in čestitke so prinesli še semiška županja Polona Kambič, črnomaljski župan Andrej Kavšek in kraljica metliške črnine Melanie Miketič. Na harmoniko pa je zaigrala Katja Jakljevič, ki je bila tudi kraljica Metliške črnine.

predsednik Kluba prijateljev metliške črnine Mirjan Kulovec


direktorica KZ Metlika Tatjana Malešič


Tone Fornezzi Tof