mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Šentrupert

FOTO&AVDIO: Jože Zupan, novi list Rastoče knjige Občine Šentrupert

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.05.2018 10:42

Profesor Jože Zupan, drugi častni občan Občine Šentrupert je novi List Rastoče knjige Občine Šentrupert. Občina Šentrupert je s širitvijo želela počastiti jubilej častnega občana, učitelja in ravnatelja, avtorja stalnih razstav v tamkajšnji osnovni šoli.

Jože Zupan je bil več kot 40 let zaposlen na osnovni šoli v Šentrupertu – polovico časa kot učitelj in drugo polovico kot ravnatelj. Ves čas je bil aktiven soustvarjalec kulturnega utripa v kraju, dolini in širše, nemirni ustvarjalni duh pa ne počiva niti po upokojitvi. Je avtor razstav Izvirne ilustracije mladinskih del, Slovenske slikanice za otroke sveta ter stalne razstave Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline v Trebnjem, ki so se ji v Šentrupertu pridružile še postavitve Rastoče knjige Občine Šentrupert, Rastoče knjige svetovne mladinske književnosti in Rastoče knjige OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert. V začetku aprila pa je ob svojem 80. rojstnem dnevu izdal tretjo lastno knjigo V objemu življenja. Za razstavo je njegovo bogato in raznoliko kulturo delovanje povzel in zapisal profesor Ivan Gregorčič.

Včeraj, na obletnico rojstva Zupanove matere, mu je župan Občine Šentrupert Rupert Gole izročil Listine Rastoče knjige Občine Šentrupert. »Mislim, da se nihče ne sprašuj, zakaj, bilo je le vprašanje časa, kdaj. Profesor Jože Zupan je za naš Šentrupert v preteklih desetletjih stkal tako čudovite zgodbe in postavil tako edinstvene razstave in toliko naredil na področju kulture, da si to enostavno zasluži,« je povedal župan Rupert Gole, s katerim sta skupaj poskrbela za kar nekaj knjižnih prvencev.

»Zaljubljen sem v materinščino, vendar je velikokrat materinščina preveč skopa, da bi lahko izrazil z besedami vse tisto, kar nosiš v srcu. Srce pa je tudi gnezdo ljubezni in od tam ne gre nikamor drugam,« ganjenosti in veselja ob tem, da je postal List Rastoče knjige Občine Šentrupert, ni skrival Jože Zupan.

Jožeta Zupana je pri delu vodila neizmerna ljubezen do vsega lepega – do slovenske besede, likovne umetnosti, do glasbe. Preplet vsega je bila včerajšnja prireditev, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik. Večkrat nagrajeni slovenski ilustrator Peter Škerl je šoli ob 400-letnici šolstva v kraju in širitvi Rastoče knjige Občine Šentrupert predal portret Jožeta Zupana, zapela sta otroški in mladinski pevski zbor Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ki ju vodi Nataša Dragar, za klavirjem pa je zbora spremljal Damjan Brcar. Glasbena šola Trebnje, ki vselej sodeluje pri širitvi Rastoče knjige, je včerajšnjo prireditev naredila edinstveno s kitaristkama Barbaro Škarja in učiteljico Saro Zajc, z violinistko Hano Dragar, ki jo je s klavirjem spremljal Zoltan Peter, in mladim pianistom Vojkom Hyszem.

Oddaja SKN - O Jožetu Zupanu


Župan Rupert Gole o Jožetu Zupanu


Jože Zupan o vtisih