benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

FOTO&AVDIO: Na kaj so najbolj ponosni ob odprtju prenovljenega Glavnega trga?

Piše: STA/MO Novo mesto

Čas objave:
13.05.2019 13:52

V Novem mestu bodo drevi odprli prenovljen Glavni trg, ki so ga osvežili tudi s pomočjo denarja iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb oz. evropskega sklada za regionalni razvoj. Prenova je stala nekaj manj kot sedem milijonov evrov, skoraj 4,6 milijona evrov bo novomeška občina pokrila s kohezijskimi sredstvi.

_DSC1549.JPG
Župan Gregor Macedoni (levo) in minister Simon Zajc
Foto: MO Novo mesto

Prenovljeno središče Novega mesta si je v petek ogledal minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki je ob tem dejal, da je ministrstvo pri tem projektu intenzivno sodelovalo z Mestno občino Novo mesto, saj se zavedajo, da so občine njihov partner. Na ministrstvu zato izvajajo tudi reorganizacijo ter kadrovsko krepijo sektor za investicije in kohezijo.

Zavedajo se tudi, da bodo še drugje imeli več takšnih projektov, ki bodo "mestom dali novo in lepšo podobo ter jim vdahnili nov način življenja", je pojasnil.

_DSC1587.JPG
Prenovljeni Glavni trg si je ogledal tudi minister za okolje Simon Zajc
Foto: MO Novo mesto

Minister je pozdravil tudi novo prometno ureditev novomeškega Glavnega trga, ki je po nedavnem predlogu občinskega vodstva in sklepu tamkajšnjih svetnikov po prenovi namenjen zgolj pešcem in kolesarjem, motorni promet pa je dovoljen le za časovno omejeno dostavo.

"Da se avtomobili umikajo iz mesta, je ena od stvari, za katero si na našem ministrstvu močno prizadevamo," je dejal Zajc in dodal, da sta njihovi prednostni nalogi tudi krepitev kolesarske infrastrukture in javnega prometa. "To je po našem mnenju prava pot," je povzel.

Po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija je naložba obsegala prenovo vse komunalne infrastrukture z gradnjo skupnega podzemnega voda, Glavni trg pa je postal prenovljena javna površina, "ki bo lahko služila številnim namenom in prireditvam, hkrati pa bo prostor srečevanja".

Hkrati s površino in ustrojem Glavnega trga so v Novem mestu prenovili še Pugljevo in začetni del Rozmanove ulice, delno se prenovili del nekaterih zalednih ulic. Pred vsemi gradbenimi posegi so opravili arheološke raziskave, ki so prinesle več za mesto in njegovo najstarejše obdobje pomembnih odkritij.

Macedoni je napovedal, da se bodo predvidoma junija lotili še prenove Kandijskega mosta, ki bo po tej postal enovita površina brez ločene prometne delitve. Za prihodnje je napovedal še nadaljevanje prenove Rozmanove ulice.

Prenova novomeškega središča sicer velja za enega večjih podvigov njegovega županovanja in za izpolnitev ene njegovih glavnih predvolilnih obljub prejšnjega županskega mandata.

Novomeško središče je bilo zadnje večje prenove deležno pred 60 leti, ko so mu namenili predvsem tranzitno prometno vlogo, ki je skupaj s hitro spreminjajočimi se družbenimi razmerami sčasoma povzročila njegovo gospodarsko in socialno nazadovanje.

Več fotografij z dogodka najdete tukaj

Minister za okolje in prostor Simon Zajc o prenovi


Župan Gregor Macedoni o tem, na kaj so najbolj ponosni ob otvoritvi