andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Črnomelj

FOTO&AVDIO: Odkritje skulpture črne človeške ribice

Piše: B.V./R.K.

Čas objave:
19.11.2019 12:55

Na Jelševniku, na izletniški kmetiji Zupančič, sta župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in akademski kipar Boštjan Kavčič odkrila skulpturo črne človeške ribice.

Akademski kipar Boštjan Kavčič je novo skulpturo črne človeške ribice izdelal v sklopu projekta Predstavitev in varstvo človeške ribice, na primeru črne človeške ribice v Beli krajini. Nova skulptura je postavljena na vhodu na območje Izletniške kmetije Zupančič in hkrati na območje, ki bo po končanem projektu namenjeno predstavitvi človeške ribice. Območje je tudi edini kraj, kjer je črno človeško ribico mogoče opazovati v naravi.

Za nemoten način opazovanja jamske dvoživke je bila lani v okviru projekta urejena dostopna pot in prenovljen opazovalni šotor, kjer je omogočeno opazovanje s pomočjo IR tehnologije. V drugi fazi projekta se zaključujejo vsebine interpretacij in animacij, ki bodo nameščene v na novo urejeni informativni sobi in bodo namenjene predstavitvi črne človeške ribice in podzemskega življenjskega prostora. 

V okviru projekta bodo organizirani še dogodki izobraževanja in osveščanja javnosti, ki bodo namenjeni učencem osnovnih in srednjih šol v sklopu naravoslovnih dni, lokalnim prebivalcem v zaledju izvira Jelševnik, strokovni javnosti, nevladnim organizacija, mnenjskim voditelje in deležnikom lokalne politike ter občinam s podobno problematiko. Z dogodki in z izvedbo naravoslovnih dni bodo pripomogli k postopnim spremembam v odnosu do varstva kraške podtalnice in enkratnega jamskega življa.
 

Nova skulptura primerno sovpada z lokacijo in je pridobitev, ki prispeva k cilju projekta, ki je informirati javnost o fenomenu črne človeške ribice iz Bele krajine ter s tem posredno tudi zmanjšati njeno lokalno ogroženost. V projekt so poleg nosilca, lastnika lokacije, vključeni še štirje partnerji, in sicer Občina Črnomelj, Zavod RS za varstvo narave, RIC Bela krajina in Društvo Proteus, okoljsko gibanje Bele krajina. Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Župan Črnomlja Andrej Kavšek o črni človeški ribici

Odkritje skulpture črne človeške ribice


Akademski kipar Boštjan Kavčič, avtor skulpture

Odkritje skulpture črne človeške ribice