julia roberts 1 Odkrito.si

Julie Roberts sorodniki njenega moža na začetku ...

meduza, cornwall Svet24.si

FOTO: Posneli meduzo, veliko kot človek

Nal Husič Petisvet.si

Nal Husić: karte kažejo, kako nas 'luna gunca'

miro cerar bmw Svet24.si

Poklukar v parlamentu razkril Cerarjevo veliko ...

severina Svet24.si

FOTO: Severina, imaš res 47 let?

wabra nina-mjp Njena.si

Znana Slovenka zaradi bolezni prestala težko ...

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Izpadla Paulina razkrila ...

Novice Semič

FOTO&VIDEO: Koncert mongolske glasbe s sodobnim etno-rock pridihom

Piše: B.V./RIC Bela krajina

Čas objave:
11.02.2019 10:05

RIC Bela krajina je včeraj v Kulturnem centru Semič pripravil glasbeno-plesni spektakel 16-članskega etno orkestra Hinggan Union iz Notranje Mongolije.

Hinggan Union, ki v Slovenijo prihaja iz severozahodne kitajske pokrajine Notranje Mongolije, prinaša od preteklih rodov bogato in edinstveno dediščino, ki spaja prvinske glasbene in kulturne elemente z območja prostrane Horqin prerije.

16-članska zasedba, katero sestavljajo glasbeniki, pevci in plesalci v barvitih oblačilih, je kot odprta knjiga mongolske umirajoče umetnosti, ki širi svoje starodavno izročilo s sodobno interpretacijo. Njihova čarobna glasba, pri kateri poslušalcu prevzamejo pozornost prvinski zvoki tradicionalnih inštrumentov (mornhur, topshur, khumei, dromlja), ritmi tolkal in predvsem meditativno grleno petje, izraža življenje mongolskega ljudstva in govori o ljubezenskih zgodbah, starodavnih krajih, družini, legendah in bojevnikih ter o odnosu do narave.


Etno orkester Hinggan Union je tudi večkratni udeleženec številnih glasbenih festivalov in tekmovanj, na katerih je bil prejemnik nagrad za najboljšega izvajalca. Hinggan Union je nastopil tudi v muzikalu Arxan Mountain v sklopu sodelovanja z Američanom Donom Frantzom, izkušenim producentom iz Broadway gledališča.

Koncert sovpada s praznovanjem vstopa v kitajsko novo leto, v leto prašiča Vodno znamenje prašiča je zadnje v kitajskem zodiaku in tako simbolizira konec nekega obdobja in nove začetke.

»Dogodek je bil rezultat sodelovanja organizatorja RIC Bela krajina z Ministrstvom za kulturo Ljudske republike Kitajske v sklopu iniciative 16 + 1 in pobude »En pas in ena pot«, pri katerih gre za prizadevanja vzhodnoevropskih držav in Kitajske za okrepitev odnosov z vzajemnimi koristmi«, so sporočili iz RIC-a Bela krajina.