900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Prvi koraki v jesen

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
06.10.2019 17:47

Kateri čevelj je najboljši za mojega otroka? Brezplačno svetovanje fizioterapevtke

Razvoj stopal v prvih letih oblikuje temelje gibalnega razvoja za celo življenje. Zato je pomembna naloga staršev tudi ta, da otroku izberejo obutev, ki spodbuja kakovosten in naraven razvoj stopala. Da bi staršem in otrokom priskočili na pomoč, so v Baby Centru v Murski Soboti v soboto, 21. septembra, pripravili svetovalni dogodek, na katerem bo fizioterapevtka staršem ponudila odgovore na vsa vprašanja izbiri obutve in jim ob opažanju morebitnih težav pri gibalnem razvoju tudi svetovala.

Starši so pri izbiri otroških obuval soočeni z veliko izbiro, ki marsikoga lahko tudi zmede. Kakšen je pravi jesenski čevelj za otroka? Kdaj je čevelj dovolj velik in kdaj prevelik? Kako lahko otroku, ki ima težave pri hoji, z ustrezno obutvijo pomagamo? Je dražji čevelj res boljši? Na ta in še mnoga druga vprašanja je minulo soboto odgovarjala diplomirana fizioterapevtka Špelo Gorenc. Brezplačno individualno svetovanje je potekalo med 10. in 13. uro v Baby Centru v Qlandii Novo mesto.

"Otroško stopalo se razvija vse do šestega, sedmega leta, raste pa še veliko dlje. Z razvojnega vidika je zato zelo pomembno, da je izbira obutve pravilna. S tem starši pripomoremo h kakovostnemu razvoju stopalnih struktur, stopalnih lokov, ravnotežnostnih odzivov in občutka gibanja v prostoru, pa tudi k sami kakovosti telesne motorike in razvoja otrokovih gibalnih sposobnosti in spretnosti," poudarja diplomirana fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec.

Strokovnjakinja bo na željo staršev individualno svetovala tudi o odpravi razvojnih nepravilnosti, kot so ploska stopala, nepravilni vzorci hoje in podobno. Fizioterapevti namreč že iz drže ali hoje posameznika opazijo nepravilnosti, ki lahko močno vplivajo na kakovost življenja v odrasli dobi. "Vzorce hoje, gibanja in tudi drže oblikujemo v prvih letih življenja. Kasneje se nam usidrajo v podzavest, zato jih kot odrasli izjemno težko spreminjamo,« pravi Špela Gorenc Jazbec. “Otroci, sploh najmlajši, nam pogosto ne znajo povedati, da jim obutev ne ustreza, se pa jasno odzovejo – z zmanjšano telesno aktivnostjo, saj jim je gibanje neprijetno, kar ovira razvoj otrokovih gibalnih spretnosti,« še dodaja.
»Starši se pogosto obremenjujejo z znamko otrokove obutve, a ni rečeno, da bo dražji čevelj tudi boljši. Zelo pomembno pa je, da ima vsak otrok obutev, ki služi samo njemu in se najbolje prilagaja njegovim potrebam,” je prepričana fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec.

O STROKOVNJAKINJI: Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevroizioterapije. S svojim delom skuša pomagati zmanjšati ali povsem preprečiti težave v razvoju otrok, hkrati pa daje velik poudarek na učenje staršev, tako pravilnega ravnanja s svojim otrokom, kot tudi individualno prilagojenih vaj. Dojenčke in tudi večje otroke obravnava celostno in prilagojeno težavam posameznika. Dejstvo, da je tudi sama mama dveh navihancev, pa ji velikokrat pomaga tudi pri svojem delu, kjer ji tudi tovrstne izkušnje pomagajo pri razumevanju otrok in staršev.