kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Sevnica

Gradnja kanalizacije v Orehovem se nadaljuje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.01.2013 13:45

Občina Sevnica nadaljuje z izvedbo projekta gradnje kanalizacijskega sistema in čistilne naprave Orehovo, pri čemer trenutno najbolj intenzivno potekajo aktivnosti v zvezi z gradnjo objekta čistilne naprave.

Slednja bo zagotavljala kapaciteto čiščenja za 300 populacijskih enot, kar zadostuje tako za obstoječo poselitev naselja Orehovo kot tudi njeno morebitno širitev. Gre za mehansko biološki tip čistilne naprave, kamor se bodo odvajale komunalne odpadne vode iz gospodinjstev tamkajšnjega območja. Za dokončanje investicije je poleg čistilne naprave potrebno zgraditi še manjkajoči del kanalizacijskega omrežja in dve črpališči. Glede na gostoto poseljenosti je obravnavano območje po državnem Operativnem programu odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda za obdobje 2005–2017 definirano kot eno od območij, ki morajo biti najkasneje do leta 2016 opremljena z javno kanalizacijo in sistemom čiščenja odpadnih voda.
Z investicijo bo na Orehovem možnost odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda zagotovljena okrog 50 gospodinjstvom. Investicijska vrednost projekta, ki bo v skladu s pogodbo z izvajalcem, Javnim podjetjem Komunala Sevnica, zaključen konec junija letos, znaša okrog 700.000 evrov. Projekt je sevniška občina uspešno prijavila na razpis za pridobitev evropskih nepovratnih sredstev iz naslova regionalnih spodbud, s čimer je bilo odobreno 85-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov operacije.

Vse zainteresirane ponovno vabijo k obisku energetske svetovalne pisarne, ki je namenjena brezplačnemu svetovanju občanom na področju učinkovite rabe in obnovljivih virov energije. Energetska pisarna deluje v Sevnici, in sicer v pisarni podjetniškega inkubatorja v prostorih Javnega podjetja Komunala Sevnica. Izvajanje svetovanja za občane sofinancira Eko sklad – slovenski okoljski javni sklad, svetovanje pa že skoraj dve desetletji izvaja Gradbeni inštitut ZRMK z usposobljenimi energetskimi svetovalci z ustreznimi licencami. Svetovalna mreža ENSVET povezuje že 36 energetskih pisarn po vsej Sloveniji, kar je rezultat dobrega sodelovanja z občinami.

Brezplačno svetovanje v Sevnici izvajajo svetovalci iz Energetske pisarne Brežice, in sicer vsako drugo in četrto sredo v mesecu. Za svetovanje se je potrebno predhodno najaviti, kar občani lahko storijo na Občini Sevnica, kjer se dogovorijo za termin in vsebino razgovora. Razgovor s svetovalcem traja 45 minut, nato pa svetovalec pripravi in na dom pošlje povzetek razgovora z vsemi podrobnejšimi podatki in navodili. Predhodne prijave za energetsko svetovanje na Občini Sevnica sprejema in posreduje dodatne informacije vodja oddelka za okolje in prostor Roman Perčič preko telefona oziroma elektronske pošte.

Pri zaključku je sanacija plazu na lokalni cesti v Žirovnici na območju krajevne skupnosti Loka pri Zidanem Mostu. Ob obilnem deževju v začetku novembra lani je namreč na odseku cestišča utrgalo desni rob vozišča, zato je občina pristopila k sanaciji plazu z izdelavo skalometa v dolžini 25 metrov in globini 6 metrov. Skupna vrednost izvedenih del, ki poleg navedenega zajemajo še zamenjavo zgornjega ustroja odseka cestišča s preplastitvijo ter umestitev odbojne ograje, znaša okrog 20.000 evrov.