ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Metlika/Zagreb

AVDIO: Kdaj bodo zgradili most ob meji pri Metliki?

Piše: STA

Čas objave:
05.09.2019 12:25

Hrvaška vlada je danes sprejela odločitev o sprožitvi postopka za podpis sporazuma s slovensko vlado o izgradnji novega cestnega mostu čez potok Kamenica pri maloobmejnem prehodu Božakovo oz. Obrež pri Metliki. Vrednost gradbenih del je ocenjena na pet milijonov kun (675.000 evrov). Stari most je zaprt za ves promet od aprila 2015.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je danes v Zagrebu povedal, da je treba nadaljevati pogovore s slovensko stranjo. Podpisati bo namreč treba pogodbo, s katero si bosta državi razdelili obveznosti pri izgradnji mostu pri mejnem prehodu. Izpostavil je še, da bo hrvaški načrt sporazuma temelj za pogajanja hrvaških pogajalcev in da ima pooblastila za podpis sporazuma.

Spomnil je, da so zaradi prometne varnosti most in mejni prehod za ves promet zaprli konec aprila 2015. Most je bil namreč v poplavah leta 2014 močno poškodovan. Novi most bo zagotovil boljšo cestno povezavo in sodelovanje med Hrvaško in Slovenijo, posebej pa bo koristil prebivalcem, ki živijo na obeh straneh meje.

Hrvaška vlada je današnjo odločitev pospremila tudi z informacijo, da je vrednost izgradnje mostu ocenjena na pet milijonov kun. Polovico zneska bo moralo zagotoviti javno podjetje Hrvatske ceste. Financiranje v obrokih naj bi trajalo do leta 2023.

Hrvaška vlada je julija sprejela podoben sklep o sprožitvi postopka za podpis sporazuma s Slovenijo o izgradnji mostu ob mednarodnem mejnem prehodu Dragonja-Kaštel v Istri. Vrednost mostu je prav tako ocenjena na približno 675.000 evrov. Vsaka od držav naj bi prispevala polovico tega zneska.

Župan Darko Zevnik o izgradnji mostu

Izgradnja mostu ob meji s Hrvaško