vili resnik Odkrito.si

Vili Resnik v skrbeh zaradi hčere

harry meghan 1 Svet24.si

Kdo bodo botri prvemu otroku Meghan in Harryja?

girl-1666678_1280 Petisvet.si

Zdaj lahko rešimo marsikaj, tudi finance, če ...

Brenton Tarrant_sodišče_nova zelandija Svet24.si

Napadalec iz Christchurcha je bil v Sloveniji

51214628_2298256230419385_4899901198984806400_o Svet24.si

Zaskrbljena družina: Šabanova žena noče iz ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

alenka kosir Njena.si

Alenka Košir odkrito razkrila, koliko kilogramov ...

Novice Novo mesto

Kako odzivni so Dolenjci na preventivni program Svit?

Piše: Svit, D.K., T.K.

Čas objave:
22.02.2019 08:43

Rak na debelem črevesu in danki je zelo velik javno-zdravstveni problem, saj je zelo visoko po obolevnosti med moškimi in ženskami. Pomembno je poudariti, da se bolezen razvija več let (tudi deset in več) in nima očitnih (prepoznavnih) znakov bolezni.

Ko se pojavijo opazni znaki in težave, je bolezen že zelo napredovala in je zdravljenje manj uspešno. Preventivni Program Svit omogoča odkrivanje bolezni v zelo zgodnji fazi, ko znaki še niso očitni. Zdravljenje je v teh primerih veliko uspešnejše, manj naporno, v nekaterih primerih pa je mogoče celo preprečiti, da bi se bolezen razvila. Posamezniku lahko omogoči, da se mu tako kvantiteta kot kvaliteta življenja enako ohranita.

Lani je zaključil že peti presejalni krog Programa Svit, državnega presejalnega programa in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Program temelji na organiziranem populacijskem presejanju, zgodnjem odkrivanju ter obravnavi predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke z uporabo presejalnega testa na prikrito krvavitev v blatu, ki mu ob pozitivnem izvidu sledi kolonoskopija. Ciljna populacija Programa Svit so moški in ženske od dopolnjenega 50. do 74. leta starosti. Vsak udeleženec dobi pisno izjavo po pošti, ki jo mora najprej podpisati in poslati nazaj v center Svit. S podpisano izjavo se tako strinja, da bo sodeloval v Programu Svit. Nato dobi na dom komplet za odvzem blata z natančnimi navodili. Bistvo testiranja blata je iskanje morebitne prikrite in zelo majhne krvavitve v blatu. Če je ta prisotna, je potrebno opraviti še kolonoskopijo v enem izmed pooblaščenih Svitovih kolonoskopskih centrih. Če je test negativen, je udeleženec ponovno vabljen v Program Svit čez dve leti.

V zdravstveni regiji Novo mesto se je v letu 2018 na vabilo v Program Svit odzvalo dobrih 66% vabljenih oseb. Odzivnost je bila v povprečju tudi v letu 2018 za dobrih 10% nižja pri moških kot pri ženskah. Najvišja odzivnost med občinami v regiji je bila v občini Mirna Peč (80,69%), najnižja pa v občini Krško (58,23%). Zaradi učinka Programa Svit je od leta 2011, po podatkih Registra raka za Slovenijo, viden padec pojavnosti raka debelega črevesa in danke pri celotni populaciji Slovenije, kar je zadosten dokaz, da program SVIT resnično učinkuje.