moški, mučenje, obračun, ženska Svet24.si

Slovenski moški so ustvarjeni za »molzenje«!

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

podhranjeni konji, kras Svet24.si

FOTO: Lastnika, ki je stradal konje, nekdo ...

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

lea sirk Njena.si

Lea Sirk presenetila z globokim dekoltejem

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Novice Podčetrtek/Dolenjska

FOTO: Katera je evropska destinacija odličnosti 2019?

Piše: STA

Čas objave:
01.08.2019 16:07

Podčetrtek se ponaša z nazivom evropske destinacije odličnosti (EDEN) za leto 2019. Podčetrtek je prepričal strokovno komisijo, ki jo je vodil Janez Bogataj, in s tem premagal drugo finalistko izbora, Dolenjsko. Letošnja tematika izbora EDEN je sicer turizem dobrega počutja, so sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO).

Podčetrtek.jpg
Podčetrtek
Foto: Wikipedija

Evropske destinacije odličnosti (EDEN) so projekt Evropske komisije, ki od leta 2007 združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno vzdržen turizem. Projekt spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi. Vsaki dve leti nagrajuje in promovira manjše in manj poznane destinacije, ki jih odlikujejo bogata, lokalna in avtentična ponudba.

Novo mesto - pogled s Kandijskega mostu.jpg
Novo mesto - pogled s Kandijskega mostu
Foto: M.K.

Letošnja vodilna tema izbora je bila turizem dobrega počutja. Slovenija je v finale uvrstila destinaciji Dolenjska in Podčetrtek, zmagal pa je slednji. Destinacija sicer združuje občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

bogataj.jpg
Prof. dr. Janez Bogataj
Foto: mediaspeed

"Podčetrtek je značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi Občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka," je pojasnil Bogataj. Med "klasičnimi" vsebinami pa so izpostavili še domačijo Amon, jelenjo farmo, čokoladnico, lekarno in samostan v Olimju.

Destinacija Podčetrtek je komisijo prepričala z oblikovanjem turistične ponudbe, ki temelji na avtentični, kakovostni in lokalni ponudbi treh občin, pa je poudarila direktorica STO Maja Pak. Kot je spomnila, destinacije EDEN z izpostavitvijo manjših, a prav tako privlačnih krajev prispevajo k razpršitvi turističnih tokov. Destinacija Podčetrtek posebno pozornost namenja trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je destinacija pridobila v okviru zelene sheme slovenskega turizma.

Drugouvrščena destinacija je Dolenjska, ki ima po oceni Bogataja izjemen vsebinski potencial v turističnem razvoju Slovenije. "Svoj razvoj gradijo na ustreznem številu mladih kadrov, ki jim je zelo jasna razvojna strategija turizma," je dodal.

Obe finalistki bosta deležni intenzivne promocije s strani STO. Slovesna podelitev priznanja Podčetrtku bo  6. septembra.

15p.jpg
Belokranjska lepotica Kolpa
Foto: S.M.

V evropski družini več kot 140 destinacij odličnosti je sicer z letošnjim letom že osem slovenskih: Podčetrtek, Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče.