ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Krka ni kršila patenta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.03.2013 20:18

Novomeška Krka je v sporu zaradi domnevne kršitve patenta, ki se nanaša na učinkovino montelukast, prejela sodbo Vrhovnega sodišča RS, s katero je to zavrnilo zahtevo za revizijo kanadske družbe Merck Frosst.

Vrhovno sodišče je s tem pritrdilo lanski sodbi višjega sodišča, s čimer je ta spor v Sloveniji zaključen, so sporočili iz Krke.

V farmacevtski družbi Krka, kjer sodbe vrhovnega sodišča danes še niso želeli podrobneje komentirati, so prek spletnih strani Ljubljanske borze julija lani sporočili, da je takrat ljubljansko višje sodišče zavrnilo pritožbo omenjene kanadske farmacevtske družbe in potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani z marca 2010. To pa je zavrnilo tožbo, ki jo je kanadska družba vložila proti Krki in ljubljanski družbi Salus zaradi domnevne kršitve patenta, ki se nanaša na učinkovino montelukast.

Tožnik je s tožbo takrat zahteval, da se toženima strankama prepove izdelava, prodaja, ponujanje v prodajo, trženje in uvoz zdravila monkasta ali kateregakoli drugega izdelka, ki kot zdravilno učinkovino vsebuje snov montelukast v Sloveniji, ter plačilo odškodnine za kršitev patenta, so še zapisali v Krki.

Postopek glede navedene učinkovine proti Krki teče tudi na Finskem, kjer je tamkajšnje višje sodišče konec januarja spremenilo sodbo sodišča prve stopnje in ugodilo tožnikom Krke na Finskem. Ker Krki tam ni uspelo dokazati, da postopek za proizvodnjo učinkovine montelukast, ki ga uporablja, ne krši patentiranega postopka tožnikov na Finskem, mora plačati dobrih 600.000 evrov odškodnine.