kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Krka z dobičkom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.11.2012 12:45

Skupina Krka je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 111,5 milijona evrov dobička, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani.

Dobiček iz poslovanja se je znižal za 15 odstotkov na 143,4 milijona evrov. Prihodki od prodaje izdelkov in storitev so se povečali za šest odstotkov na 813,9 milijona evrov.

Družba Krka je v devetmesečju prodajo povečala za sedem odstotkov na 752,3 milijona evrov, dobiček družbe pa je dosegel 107,6 milijona evrov, kar je odstotek manj kot v primerljivem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je v primerjavi z lanskim znižal za 17 odstotkov na 122,8 milijona evrov, je danes objavila Krka.

Krka je največjo rast prodaje beležila v regiji vzhodne Evrope, ki je z 29-odstotnim deležem tudi največja Krkina prodajna regija. Na trgih izven Slovenije je bilo ustvarjenih 91 odstotkov prodaje skupine oz. oziroma 94 odstotkov prodaje družbe Krka.

Za vlaganja in naložbe je skupina Krka letos namenila 95,2 milijona evrov, od tega družba Krka 41,3 milijona evrov, odvisne družbe pa 53,9 milijona evrov.

Prodaja skupine Krka po regijah

Vodilna med Krkinimi prodajnimi regijami je z 29-odstotnim deležem v prodaji skupine regija Vzhodna Evropa.

V tej regiji, v kateri so dosegli največjo absolutno in relativno rast prodaje med vsemi Krkinimi prodajnimi regijami, so v obdobju januar–september 2012 prodali za 239,1 milijona EUR izdelkov in dosegli 26-odstotno prodajno rast. V tej regiji je tudi Krkin največji posamični trg Ruska federacija, kjer so prodali za 162,4 milijona EUR izdelkov oziroma za 27 % več kot v enakem lanskem obdobju.

Druga največja prodajna regija je s četrtinskim deležem oziroma z 205,9 milijona EUR ustvarjene prodaje regija Srednja Evropa. Prodaja v tej regiji je bila glede na enako lansko obdobje manjša za 5 %. Sledi regija Zahodna Evropa in čezmorska tržišča s prodajo v vrednosti 196,9 milijona EUR in z 12-odstotno rastjo prodaje. Delež te regije v celotni prodaji je bil 24-odstoten. Prodaja v regiji Jugovzhodna Evropa v vrednosti 102,9 milijona EUR je predstavljala 13-odstotni delež v prodaji skupine in je bila za 4 % manjša od primerljive lanske prodaje. Prodaja na domačem trgu v višini 69,3 milijona EUR je bila za 11 % manjša kot v enakem lanskem obdobju, predstavljala pa je 9 % prodaje skupine Krka.

Prodaja skupine Krka po skupinah izdelkov in storitev
Skupina Krka je prodala za 677,1 milijona EUR zdravil na recept, kar je za 8 % več kot v enakem obdobju lanskega leta. Zdravila na recept predstavljajo 83 % prodaje skupine Krka. Prodaja zdravil na recept se je najbolj povečala v regiji Vzhodna Evropa (32-odstotna rast) in v regiji Zahodna Evropa in čezmorska tržišča (11-odstotna rast), v regiji Jugovzhodna Evropa pa je ostala na ravni enakega lanskega obdobja. V regijah Srednja Evropa in Slovenija se je glede na enako lansko obdobje zmanjšala.

Po prodaji se med vodilnih deset zdravil na recept uvrščajo Enap (enalapril), Atoris (atorvastatin), Lorista/Lavestra (losartan), Prenessa/Perineva (perindopril), Nolpaza (pantoprazol), Zyllt (klopidogrel), Emozul/Emanera (esomeprazol), Valsacor (valsartan), Lanzul/Lansoptol (lansoprazol) in Zalasta/Zolrix (olanzapin).

Z izdelki brez recepta, katerih prodaja se je glede na lansko primerljivo obdobje zmanjšala za 3 %, so ustvarili za 79,1 milijona EUR prodaje oziroma desetino prodaje skupine Krka. Veterinarskih izdelkov so prodali za 32,2 milijona EUR in dosegli 13-odstotno rast prodaje. Z veterinarskimi izdelki so ustvarili 4 % celotne prodaje skupine Krka. Prodaja zdraviliško-turističnih storitev je znašala 24,7 milijona EUR, kar je 9 % manj kot v enakem lanskem obdobju. Delež teh storitev v prodaji skupine Krka je bil 3-odstoten.

Rezultati poslovanja
Dobiček iz poslovanja skupine Krka je znašal 143,4 milijona EUR, dobiček pred davkom pa 136,5 milijona EUR in je bil od primerljivega lanskega dobička manjši za 7 %.

Dobiček skupine Krka v obdobju januar–september 2012 v višini 111,5 milijona EUR je bil za 3 % manjši od dobička v enakem lanskem obdobju, dobiček v obdobju družbe Krka v višini 107,6 milijona EUR pa je bil od dobička v enakem lanskem obdobju manjši za odstotek.

Delež dobička obdobja v prodaji skupine Krka je znašal 13,7 % (družbe Krka 14,3 %), delež dobička iz poslovanja v prodaji 17,6 % (16,3 %) in delež dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v prodaji 25,9 % (23,2 %). Donosnost kapitala (ROE) za skupino je bila 12,7 % (za družbo 12,3 %), donosnost sredstev (ROA) pa 9,5 % (za družbo 9,7 %).

Razvoj in raziskave

V obdobju devetih mesecev 2012 so v Krki pridobili prvo registracijo za 11 novih izdelkov v 20 oblikah in jakostih. V tem obdobju so na različnih trgih na novo pridobili 455 registracij za 97 izdelkov.
V tem obdobju so v skupini zdravil na recept registrirali sedem novih izdelkov v 16 farmacevtskih oblikah in jakostih. Ponudbo zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka so dopolnili z novo kombinacijo olmesartana in diuretika hidroklorotiazida v obliki filmsko obloženih tablet v štirih jakostih, ki so jo registrirali v devetih evropskih državah. Karbis (kandesartan) so v obliki tablet v štirih jakostih registrirali v 17 evropskih državah, dodatno pa so v 4 jakostih registrirali tudi valsartan v obliki filmsko obloženih tablet. V 9 evropskih državah so registrirali Prenesso Q-Tab (perindopril) v dveh jakostih v novi obliki orodisperzibilnih tablet, ki bolniku olajšajo jemanje zdravila. Zdravilo za zdravljenje bolezni srca in žilja Atoris (atorvastatin) so v obliki filmsko obloženih tablet v treh jakostih registrirali v 12 evropskih državah.
Na vseh trgih Zahodne Evrope so v obliki orodisperzibilnih tablet v treh jakostih registrirali sildenafil - zdravilo ki učinkuje na erektilno disfunkcijo. Na področju antidiabetičnih zdravil so v zahodnoevropskih državah na novo registrirali pioglitazon, ki je namenjeno zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2. Z registracijo novih zdravil kapecitabin in exemestan so vstopili na področje onkoloških zdravil. Kapecitabin v obliki filmsko obloženih tablet v treh jakostih je učinkovina za zdravljenje različnih vrst raka. Uporablja se za zdravljenje raka debelega črevesa in želodca ter za zdravljenje raka dojk. Exemestan v obliki filmsko obloženih tablet po 25 mg se uporablja za zdravljenje hormonsko odvisnega zgodnjega in napredovalega raka dojke pri ženskah po menopavzi.

Na področju antipsihotikov so v sedmih evropskih državah dodatno registrirali ziprazidon v obliki kapsul v štirih jakostih. Zdravilo iz skupine zaviralcev protonske črpalke pantoprazol v obliki gastrorezistentnih tablet so registrirali v šestih evropskih državah.

Med izdelki brez recepta so v tem obdobju registrirali izdelke ključnih blagovnih znamk: sirup iz islandskega lišaja Herbion, bršljanov sirup Herbion v Ukrajini, Kazahstanu, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Belorusiji in Moldaviji, kapsule Bilobil po 120 mg v Estoniji, zeliščni izdelek Palprostes v obliki mehkih kapsul v Ruski federaciji, analgetik Nalgesin v 6 državah Zahodne Evrope ter na Hrvaškem, v Albaniji, Moldaviji in Srbiji, pršilo Septolete plus v Belorusiji, Srbiji, Kirgizistanu in Turkmenistanu, Septolete plus z okusom medu in limete v obliki pastil pa v Ruski federaciji, Ukrajini, Turkmenistanu, Armeniji in Romuniji. Izdelke blagovnih znamk Duovit in Pikovit so na novo registrirali v Južni Afriki.

Na področju veterinarskih izdelkov so prvič registrirali nov izdelek Misoxin (doksiciklin) v obliki peroralnega praška. Izdelek so registrirali v Ruski federaciji. Registrirali so novo obliko izdelka Fyprist (fipronil) v obliki dermalnega pršila, ki je namenjen za zdravljenje in preprečevanje infestacij z bolhami, klopi in ušmi pri psih in mačkah, v 11 državah zahodne Evrope pa so registrirali fipronil raztopino za kožni nanos v petih jakostih.

V Nemčiji so registrirali nov izdelek florfenicol minidose za govedo v obliki raztopine za injiciranje 450 mg/1 ml, ki predstavlja novo jakost zdravila in omogoča lažjo uporabo zdravila. V 27 evropskih državah so pridobili dovoljenje za probiotični izdelek Animavit v obliki granulata. Izdelek Giraxa (kolistin) v obliki praška za pripravo peroralne raztopine za zdravljenje bakterijskih okužb pri farmskih živalih so registrirali v Azerbajdžanu, Toltarox (toltrazuril) peroralno supenzijo za preprečevanje in zdravljenje kokcidioznih invazij pri novorojenih prašičkih so registrirali na Hrvaškem, Rycarfo (karprofen), ki se uporablja za lajšanje bolečin in pri degenerativnih spremembah na mišičnoskeletnem sistemu ter pri operativnih posegih, pa so na novo registrirali v Srbiji in Kazahstanu.

V Ruski federaciji so registrirali tudi Tiavalt (tiamulin), vodotopni granulat za pripravo medicirane pitne vode za preprečevanje in zdravljenje kroničnega respiratornega obolenja perutnine ter zdravljenje kompleksa črevesnih in dihalnih okužb pri prašičih, v Sloveniji pa so registrirali Kvestigin (amoksicilin) v obliki praška za peroralno raztopino, ki je namenjen zdravljenju okužb pri prašičih in brojlerjih.

Vlaganja in naložbe
Za investicijska vlaganja in naložbe so v skupini Krka v prvih devetih mesecih 2012 namenili 95,2 milijona EUR, od tega 41,3 milijona EUR v obvladujoči družbi in 53,9 milijona EUR v odvisnih družbah. Investicijska vlaganja so namenjena predvsem povečanju ter modernizaciji proizvodnih in razvojno-raziskovalnih zmogljivosti. Vrednostno najbolj intenzivna vlaganja pričakujejo v zadnjem četrtletju, dejanska poraba investicijskih sredstev pa bo zaradi doseganja ugodnih cenovnih pogojev pri dobaviteljih opreme in izvajalcih del na letni ravni predvidoma manjša od načrtovane.

Junija letos so na osrednji lokaciji Krke v Ločni v Novem mestu začeli največjo naložbo v zgodovini Krke – gradnjo novega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, Notol 2. Naložba je vredna 200 milijonov EUR, obsega 55.000 m² površin, letna zmogljivost proizvodnje pa bo 4,5 milijarde končnih izdelkov na leto.
V teku je tudi naložba v Krkino odvisno družbo Farma GRS, d. o. o., ustanovljeno skupaj s partnerji v okviru projekta razvoja farmacevtske panoge. Na lokaciji v Ločni bodo vzpostavili nove razvojno-raziskovalne in proizvodne zmogljivosti v vrednosti 45 milijonov EUR, projekt pa z dobrimi 10 milijoni EUR iz Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinancira tudi Evropska unija. Z novoustanovljeno družbo bodo vzpostavili infrastrukturo za razvoj novih izdelkov in tehnologij s področja farmacevtske kemije in tehnologije.

Na lokaciji v Krškem so začeli z gradnjo obrata Sinteza 1, s čimer povečujejo proizvodne zmogljivosti na področju učinkovin in intermediatov. V sklopu naložbe, vredne dobrih 85 milijonov EUR, bodo poleg obrata za proizvodnjo učinkovin zgradili še infrastrukturo za potrebe proizvodnje. Obrat Sinteza 1 bo zagotavljal maksimalno fleksibilnost proizvodnje in omogočal prehod na proizvodnjo velikih serij zahtevnih učinkovin in intermediatov v najkrajšem možnem času. Omogočal bo proizvodnjo v nadzorovanih pogojih v skladu z evropsko direktivo o registraciji, ocenjevanju in avtorizaciji kemikalij (REACH). Proizvodnja v novem obratu bo stekla konec leta 2014.

Ena najpomembnejših naložb v skupini Krka, ki poteka v tem času, je gradnja nove tovarne in povečanje logističnega centra v Ruski federaciji Krka Rus 2. Naložba je ocenjena na 135 milijonov evrov. Zmogljivost tovarne, s katero si bo Krka v tej državi utrdila status domačega proizvajalca zdravil, bo 1,8 milijarde tablet in kapsul na leto. Investicija bo predvidoma zaključena konec leta 2013.

Zaposleni
Konec septembra 2012 je bilo v skupini Krka 9267 zaposlenih, kar je za 319 oziroma 4 % več kot na začetku leta. V Sloveniji se je število zaposlenih v tem obdobju povečalo za 126, v tujini pa za 193. V odvisnih družbah in predstavništvih v tujini je 49 % vseh zaposlenih v skupini Krka. Med vsemi zaposlenimi v skupini Krka jih ima 51 % najmanj univerzitetno izobrazbo.
Ob podpori Krke je na podiplomski študij vključenih 73 zaposlenih, ob delu pa študirajo skupaj 339 zaposleni. V obdobju od začetka leta je študij končalo 33 zaposlenih.