Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ribnica

Krošnjarstvo živi tudi po 520 letih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.11.2012 17:53

Ob 520-letnici krošnjarskega patenta, ki je bil podlaga za razvoj krošnjarske trgovine na Ribniškem in Kočevskem, so v Rokodelskem centru Ribnica predstavili doslej največji projekt z vsem, kar je vezano za to obrt.

Pregledano razstavo z naslovom »Križem svajt so se podal pa sujo ruobo ponujal«, ki ponuja pregled ribniškega krošnjarjenja od patenta 1492 do danes, dopolnjuje 45 minutni film , kot del multimedijske vsebine, z naslovom »Sita in rešeta mojstra Debeljaka«. V pripravi je tudi katalog. S tem so hoteli poudariti, da se je ribniško krošnjarstvo obdržalo še do danes, medtem ko je ta obrt na Kočevskem nekako šla v pozabo ali celo izumrla.
Polona Grm Rigler, direktorica Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, je izpostavila strokovno in timsko delo pri pripravi projekta, ki je sicer trajal dalj časa.

Zagotovo je bilo največ dela vloženo v pripravo na snemanje dokumentarnega filma, ki prvič v celoti prikazuje poti te obrti. Mojster Debeljak je v filmu imenitno razkril krošnjarski obraz, ki je pravzaprav podoba nekdanjega slehernega krošnjarja, s izstopajočim poudarkom za podjetnost ih humor.



Snemanje filma je finančno omogočil urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poleg njih sta film, ki je nastajal od meseca maja podprla še Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Občina Ribnica. Razstava bo na ogled do oktobra prihodnje leto.