Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Lažna policista na avtocesti "globila" prehitro vožnjo

Piše: STA

Čas objave:
04.12.2017 13:59

Policisti so v preteklih dneh prijeli 48-letnega Ljubljančana in 38-letnega moškega iz Slovenskih Konjic, ki sta vsak zase na primorski avtocesti ustavljala avtomobile in voznike globila, češ da so vozili prehitro.

Ovadili ju bodo zaradi suma lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo in suma goljufije, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Policisti so v Ljubljani prijeli 48-letnega Ljubljančana, ki ga sumijo, da je novembra na odseku avtoceste Ravbarkomanda-Postojna z dvema utripajočima rdečo-modrima lučema ustavil pred sabo vozeči osebni avtomobil italijanskih registrskih tablic. Nato je pristopil do voznika, se lažno izkazal za policista z neznanim dokumentom in mu očital prekoračitev hitrosti ter za to zahteval globo. Italijan je lažnemu policistu izročil denar, potrdila o plačilu pa ni prejel.

V petek zvečer se je na delu avtoceste Postojna-Razdrto zgodil podoben primer. Nekaj minut zatem, ko je oškodovanec iz Trsta policiji prijavil kaznivo dejanje, so policisti po hitri akciji na avtocesti izsledili osumljenca in ga prejeli. Gre za 38-letnega moškega iz Slovenskih Konjic.


Oba bodo policisti kazensko ovadili. Za lažno izdajanje za uradno ali vojaško osebo jima grozi denarna kazen ali do leto zapora, za goljufijo pa do treh let zapora.

Ob tem so na koprski policijski upravi opozorili, da zakon o nalogah in pooblastilih policije določa, da se morajo policisti pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico, ko opravljajo policijske naloge v civilni obleki. Policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju dogodka praviloma pove svoje ime in priimek. Tujcem policist po plačilu globe izda potrdilo, slovenskim državljanom pa plačilni nalog.

Policisti tudi pozivajo vse državljane, ki jih je morebiti v preteklih dneh ustavil lažni policist, naj takoj pokličejo na številko 113 in prijavijo kaznivo dejanje.