Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Metlika

FOTO: Metlika dobila mestne kolesarnice

Piše: STA

Čas objave:
14.11.2019 12:56

V Metliki so uporabi danes predali pet mestnih kolesarnic, s katerimi želi tamkajšnja občina občanom olajšati gibanje po mestu, prispevati k omejevanju onesnaževanja okolja z avtomobilskimi izpušnimi plini in izboljšati pogoje kolesarjenja. Občina Metlika je pri tej nekaj več kot 50.000 evrov vredni naložbi pokrila 18.000 evrov naložbenih stroškov.

namenu-so-predali-kolesarnice-v-metliki, predaja-namenu
Namenu so predali kolesarnice v Metliki
Foto: Občina Metlika

Po podatkih metliške občine bodo ostale naložbene stroške pokrili z evropskim in državnim vložkom, ki so si ga zagotovili s prijavo na razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti ministrstva za infrastrukturo.

Naložba, ki so jo poimenovali Parkirišča za kolesa, je obsegala postavitev petih kolesarnic. Prvo s štirimi stojali za osem koles so postavili pri Osnovni šoli Metlika, drugo z osem stojali za 12 koles ob Ljudski knjižnici Metlika oz. pri Kulturnem domu in Športnem igrišču na Pungartu.

namenu-so-predali-kolesarnice-v-metliki, predaja-namenu
Namenu so predali kolesarnice v Metliki
Foto: Občina Metlika

Tretja z osem stojali za 12 koles stoji v Župančičevi ulici ob metliškem otroškem vrtcu, četrta in peta z enako zmogljivostjo stojita ob avtobusni postaji in pri lekarni v Naselju Borisa Kidriča. Na metliškem Partizanskem trgu so postavili še dodatnih, nepokritih osem stojal za 16 koles.

Na navedenih mestnih območjih, ki sodijo med najbolj obljudena v Metliki, do postavitve omenjenih kolesarnic sicer ni bilo tovrstne infrastrukture, kjer bi kolesarji lahko puščali svoja kolesa in jih tako zaščitili pred vremenskimi vplivi. Omenjena naložba bo sicer prispevala k podobi modernega, zelenega in trajnostno naravnanega mesta, so dodali snovalci projekta.

namenu-so-predali-kolesarnice-v-metliki, predaja-namenu
Kolesarnica v Metliki
Foto: Občina Metlika

Na metliški občini se sicer zavedajo, "da bo stopnja izrabe zmogljivosti kolesarnic in stojal za kolesa takoj po zaključku investicije verjetno zmerna, upajo pa, da bo s sčasoma uporaba le naraščala".