Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Bizeljsko

AVDIO: Minister Prešiček se bo zavzel za končanje prenove gradu Pišece in njegovo prihodnost

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2018 08:10

Pred več leti skoraj do konca prenovljeni grad Pišece, za katerega najem do zdaj ni bilo zanimanja, je danes obiskal minister za kulturo Dejan Prešiček. O njegovi usodi se je pogovarjal z brežiškimi člani SD, ki menijo, da bi tam lahko gostili kulturno-umetniške in druge prireditve, pripravljali različne delavnice, vodene oglede in poročne obrede.

Prešiček je po ogledu tega kulturnega spomenika, ki korenini v 13. stoletju, ocenil, da je grad "vrhunsko prenovljen" in da mu do končne prenove ter uporabnega dovoljenja manjka zelo malo ter da bo treba zanj poiskati primerne vsebine oziroma namen.

Pred tem morajo oceniti različne možnosti, izdelati načrt in določiti upravljavca gradu, najbolje pa bi bilo, je dodal, če bi zamisli o namenu gradu prišle iz lokalnega okolja. Teh ministrstvo sicer ne more določiti, lahko pa ob ustreznih predlogih pomaga ustvariti pogoje zanje, je opozoril.

Sicer pa upa, da se bo ministrstvo, ki za vzdrževanje gradu Pišece letno nameni nekaj več kot 40.000 evrov, z brežiško občino dogovorilo o njegovi uporabi, sam pa se bo zavzel, da bodo na gradu končali še preostale "relativno majhne" posege, je še dejal Prešiček.


Grad Pišece ali Pišečki grad, ki stoji na griču severozahodno nad Pišecami v Bizeljskem gričevju v Občini Brežice je postavila salzburška nadškofija, njihove viteze Pišečke pa viri omenjajo med letoma 1266 in 1353. Prva ohranjena pisna omemba gradu je iz leta 1329.

Na gradu so gospodarili salzburški oskrbniki in zakupniki, leta 1595 pa ga je v dedno last kupil Inocenc Moscon. Njegova rodbina je bila lastnica gradu do konca druge svetovne vojne, ko so grad nacionalizirali in v njem naselili več družin. Grad je po koncu vojne začel propadati. Od prvotne romanske grajske zasnove se je ohranil 36-metrski stanovanjski stolp s poltretji meter debelimi kamnitimi zidovi. Kamnoseška znamenja pa kažejo na nastanek okoli leta 1200 ali v prvi polovici 13. stoletja.

V arhitekturnem kompleksu, ki kaže številne prezidave, predvsem renesančne, je delno ohranjena tudi romanska grajska kapela s prezidano apsido. Pred gradom je tako imenovani angleški vrt z več eksotičnimi drevesi.

Z evropsko denarno podporo so ga leta 2001 začeli prenavljati, ministrstvo za kulturo pa je po lani objavilo razpis za najemnika gradu. Na tega se ni prijavil nihče, grad Pišece pa za zdaj sameva. Po neuradnih podatkih naj bi njegova prenova do zdaj stala 12 milijonov evrov.

Minister za kulturo Dejan Prešiček o gradu Pišece

Minister za kulturo Dejan Prešiček o investicijah in prihodnosti gradu Pisece.mp3