900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Semič

Muzejska hiša Semič na festivalu Odprte hiše Slovenije

Piše: U.S.

Čas objave:
04.04.2019 09:15

Med 5. in 7. aprilom 2019 bo po celotni državi potekal deseti festival Odprte hiše Slovenije (OHS). Tema letošnjega jubilejnega festivala je “PROSTOR POVEZUJE”. Na njem bo javnosti odprtih 90 kakovostnih, lepih in drznih stavb ter ureditev.

V izbor stavb se je uvrstila tudi obnovljena Muzejska hiša Semič, ki si jo lahko v živo ogledate v soboto, 6. 4. 2019, ob 11. uri.

Festival OHS je nastal leta 2010 po vzoru festivala Open House London. Ta je prvič potekal leta 1992 na pobudo ekonomistke Victorie Thornton. Od takrat se je ideja bliskovito razširila po vsem svetu in k sodelovanju privabila veliko mest in držav. Danes se vse organizacije odprtih hiš združujejo v mednarodni mreži Open House Worldwide. Skozi devet preteklih izvedb je festival OHS postal največji arhitekturno nepremičninski festival v živo, ki omogoča brezplačne oglede kakovostne arhitekture in prostorskih ureditev. Namen je enak že od samega začetka, in sicer širjenje primerov dobrih praks ter izobraževanje javnosti o vrednotah kakovostno oblikovanega prostora.

Do sedaj je bilo na festivalih OHS javnosti odprtih že več kot 630 kakovostnih objektov ter krajinskih ureditev v Sloveniji. Muzejska hiša Semič, ki je bila obnovljena v sklopu projekta Misterion s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj, se je uvrstila na letošnji OHS.

V soboto, 6. 4. 2019, ob 11. uri si lahko stavbo v živo ogledate. Imeli boste možnost iz prve roke slišati, kako je gradnja potekala in kaj vse bo umeščeno v objekt.