Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Kočevje

Na Bolhi prodajal ledvico

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.03.2013 22:41

Moški iz Kočevja na spletnem oglasniku objavil oglas, da za 2.500 evrov prodaja ledvico. Bolha: v zadnjih štirih letih smo imeli dva taka primera.

Na spletnem oglasniku bolha.com je nekdo včeraj zvečer objavil mali oglas, v katerem je navedel, da za 2.500 evrov proda svojo ledvico. "Ker na bolha.com pregledamo prav vsak objavljeni oglas, smo omenjeno vsebino danes zjutraj zasledili in oglas nemudoma deaktivirali," so povedali na Bolhi.

Kot so pojasnili, morajo uporabniki portala upoštevati pravila in pogoje uporabe ter zakonske predpise v državi. "Kršitev na spletnem oglasniku bolha.com ni veliko, zelo redki pa so primeri, da bi kdo prek spletnega oglasnika prodajal človeški organ," pravijo in pojasnjujejo, da so v zadnjih štirih letih imeli dva takšna primera, poleg včerajšnjega še enega. O obstoju malega oglasa so obvestili policijo.


Novinarji Slovenskih novic so avtorja oglasa uspeli poklicati, preden je bil oglas odstranjen. "Sem v stiski. Sem tukaj iz Kočevja, že dve leti iščem službo, pa je ne dobim," je povedal za njihov spletni portal. Ob tem je pojasnil, da je dal oglas bolj za šalo in ga je zanimalo, koliko odziva bo.

Materialna korist je kazniva

Presajanje človeških organov postane kaznivo, ko dejanje nekdo počne zato, da si pridobi protipravno premoženjsko korist in je to edini njegov namen storitve tovrstnega dejanja in ko se postopki presaditve človeških organov izvajajo izven določil medicinske stroke, torej izven nadzora nacionalnega transplanta.

"Ker je presajanje organov in s tem pogojena trgovina povezana s posebnimi pogoji in je časovno pogojena, je brez ustreznega zdravniškega posredovanja skorajda nemogoča," pravi Vinko Stojnšek iz ljubljanske policijske uprave in pojasnjuje, da policija v Sloveniji v preteklih letih ni obravnavala sumov prodaje ali nakupa človeškega organa.“

Po zakonu, ki opredeljuje in prepoveduje trgovino z ljudmi, človeškimi organi, tkivi in krvjo, se oseba, ki se okoristi zaradi trgovine z organi, kaznuje za zaporom od enega do desetih let, če je vključena mladoletna oseba pa do petnajst let zapora.

Podarili dve ledvici

Tudi podarimo lahko po slovenskem zakonu ledvico le sorodniku ali človeku, s katerim smo čustveno povezani. “Vse okoliščine preverja etična komisija. Brez razprave v etični komisiji in odobritve presaditev od živih darovalcev v Sloveniji ni mogoča,” je pojasnila Danica Avsec, direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant. Prav tako presaditev ni mogoča, če ne vedo, kdo je ledvico podaril oziroma od kod izvira. V zadnjih desetih letih se je sicer v Sloveniji le dvakrat zgodilo, da je ledvico podaril živ človek. “V nekaterih državah je teh primerov več. Tudi do 50 odstotkov vseh presaditev je narejenih z ledvicami, pridobljenimi od živih darovalcev, na primer na Norvškem in v Ameriki,” je dejala Avščeva. Dodala pa je, da so v zadnjih letih ljudje nekajkrat klicali na Slovenija transplant in se zanimali, če je mogoče prodati ledvico.

Septembra lani je na presaditev ledvice v Sloveniji čakalo 121 bolnikov. Lani so do konca avgusta presadili 36 ledvic.