mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Na Dolenjskem vse več prosilcev pomoči

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.03.2013 14:16

Število prosilcev pomoči Rdečega križa se je v JV Sloveniji lani povečalo za tretjino, so povedali na novomeškem območnem združenju Rdečega križa, ki pokriva osem občin.

Po podatkih območnih organizacij se je njihovo število v Beli krajini povečalo za četrtino in v Posavju za petino, v vsej jugovzhodni Sloveniji pa se število prosilcev pomoči še naprej veča.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu menila sekretarka tamkajšnjega območnega Rdečega križa Barbara Ozimek, je na območju jugovzhodne Slovenije vse več lačnih in prezeblih, povečanje povpraševanja po njihovi pomoči pa posledica gospodarske krize.

Po njenih navedbah so pri novomeškem Rdečem križu lani razdelili za približno 100.000 evrov pomoči. Za plačevanje položnic za najnujnejše življenjske stroške prosilcev so namenili približno 45.000 evrov, za različne akcije 26.000 evrov iz za štipendije za dijake približno 24.000 evrov. Hkrati so lani razdelili 4000 prehranskih paketov, največ teh v Mestni občini Novo mesto, je dodala sekretarka.

Pri zagotavljanju pomoči se pri novomeškem območnem Rdečem križu opirajo tudi na lastni sklad za pomoč ljudem v stiski, katerega največji pokrovitelj je novomeška Krka, Kartuzija Pleterje pa je zanj lani vsak mesec podarila tono krompirja, je pojasnila.

Pri omenjenem skladu ob vsakoletnem povečevanju povpraševanja po pomoči zadnja štiri leta beležijo določeno usihanje donacij. Ob tem se bojijo, da bodo ob vedno večjem povpraševanju po pomoči letos sredstva sklada izčrpali. V letošnjih prvih dveh mesecih so namreč razdelili že za 16.000 evrov pomoči, je opozorila.

Med najpogostejšimi prosilci pomoči na Dolenjskem so družine priseljencev in nezaposlene matere samohranilke, je še povedala Ozimkova. Po podatkih drugih regijskih območnih združenj Rdečega križa v Beli krajini prednjačijo prosilci, ki so pred kratkim izgubili delo, v Posavju pa so opozorili na vse večje težave upokojencev, ki so po lanski spremembi področne zakonodaje še v slabšem položaju kot predlani.