Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Adlešiči

Na mesopust se štrik spleta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.02.2013 15:41

V Adlešičih in okolici je bila nekoč navada, da so na mesopust (pust) vaščani skupaj spletali vrvi - štrike.

Konôplja (latinsko ime Cannabis sativa) je visokorasla, dvodomna industrijska rastlina - odvisno od podlage in oskrbe pa zrase od 0,5 do 6 metrov visoko dvodomna rastline (rek, da raste kot konoplja ste gotovo že slišali...). Poleg navadne konoplje poznamo še dve podvrsti, posebno znana pa je indijska konoplja (Cannabis indica), zanjo se uporablja tudi ime marihuana.

Na podeželju so konopljo nekoč gojili za potrebe tkanja oblačil, vreč, predvsem pa pletenja vrvi in štrikov. Starodavni običaj bomo v Adlešičih obudili letos na pusta in z domačimi mojstri iz materialov, ki so nastajali v pripravah zadnje tedne ponovno spletli štrik po stari metodi. Predvidoma bo to drugi poskus v zadnjih 30ih letih in tokrat nam mora uspeti.

Celoten postopek snemamo tudi na film, na pusta pa bomo posneli zadnje kadre dokumentarnega filma: "Konôplja od semena do štrika", ki nastaja v okviru projekta LEADER - LAS DBK "EKO-ETNO doživetja ob Kolpi".

Vse, ki Vas zanima potek pletenja vrvi iz konoplje ali pa bi pri postopku želeli tudi pomagati, vabimo v torek, na pusta na kmetijo Raztresen v Rim (znana vas Rim pri Adlešičih, in ne manj znano mesto Rim v Italiji). Snemanje filma pričnemo ob 13 uri, priprave materialov pa bodo tekle že od 12 ure. Ker je ekipa KP Kolpa, ki je organizator dogodka in nosilec projekta - zaradi bolezni v veliki meri priklenjena na posteljo - bo vsaka pomoč našim mojstrom zelo dobrodošla. Ni razloga, da se dogodka ne bi udeležili v maskah in z veliko dobre volje.

Velik naravovarstvenik vitez Ivan Feliks Šašelj je v Bisarnicah II l. 1909 zapisal tudi belokranjsko vražo, ki ni najbolj naravovarstvena:
"Na pustni torek rano bero pastirji po tlanu (dvorišče kjer se sekajo drva) treske in jih doneso v vežo in ž njimi kurijo. To pa zato, da najdejo potem, ko gonijo na pašo živino, tice, to je ptičja gnezda, grlice in drugo."

Kako pomemben vir hrane so bila ptičja jajca in sami ptiči, nam pove podatek, da naj bi v času gradnje železnice iz Novega mesta v Belo krajino golobi in nekateri drugi ptiči na tem območju tudi izginili zaradi prekomernega lova delavcev na gradbišču.

»Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje Program Leader«