spela groselj Odkrito.si

FOTO: Turisti množično bežijo, Špela Grošelj ...

astrologija horoskop znaki Svet24.si

Horoskop za sredo, 23. januarja

duh Petisvet.si

Mrtvi skušajo nekaj povedati na ta način!

kmet, poljedelec Svet24.si

400 evrov za zavarovanje, ki kmetom ne prinaša ...

Tanja Fajon Svet24.si

Tanja Fajon bi s Titom spila kavo

Kylie Jenner Najstnica.si

Je Kylie Jenner spet noseča?

aneta in tia Njena.si

Bitka za zdravje: Anetina punčka je prava borka

Novice Ljubljana/Novo mesto

Na NIJZ obolelim za gripo in drugimi okužbami dihal svetujejo omejitev stikov

Piše: STA

Čas objave:
11.01.2019 00:03

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v prihodnjih tednih pričakujejo vrh sezone gripe in s tem porast števila obolelih za gripo in drugimi okužbami dihal. Zato je pomembno, da predvsem tisti, ki so zboleli, skušajo omejiti stike, so danes sporočili z inštituta. Pomembno je, da oboleli nikakor ne obiskujejo tistih, ki so posebej krhki.

"Če zbolimo, kažemo znake akutne okužbe dihal, smrkamo, imamo povišano telesno temperaturo. Tudi, če imamo prebavne težave, je pomembno, da nikakor ne obiskujemo tistih, ki so posebej krhki," so opozorili na NIJZ in pojasnili, da v to skupino sodijo tudi hospitalizirani bolniki v bolnišnicah, kamor lahko prenesemo virus.

Nekatere bolnišnice po državi so omejile obiske, in to z namenom zaščite in učinkovitejše oskrbe bolnikov. "Pomembno je, da tudi v tiste bolnišnice, ki niso omejile obiskov, ne hodimo, če imamo akutno okužbo dihal," so dodali na inštitutu.

Na NIJZ sicer na osnovi podatkov iz vzorca populacije sklepajo, da število obolelih za gripo od decembra lani narašča, čeprav je bilo v zadnjem tednu leta 2018 nekoliko nižje, kar pa je posledica božično-novoletnih praznikov."Zboleli so bili doma, na dopustu in niso rabili bolniškega staleža. Z absolutnim podatkom glede števila obolelih na NIJZ ne razpolagamo, saj večina obolelih za gripo oziroma gripi podobno boleznijo ne išče zdravniške pomoči," je v sredo za STA pojasnila Eva Leban z inštituta.

V zadnjem tednu decembra so na NIJZ dokazali prisotnost virusov gripe v 16 odstotkih prejetih vzorcev. V 98 odstotkih gre za gripo tipa A, ki prevladuje povsod po Evropi. "Pričakujemo, da bo število obolelih z gripo in drugimi okužbami dihal naraščalo, kar je povsem običajno za ta letni čas," je dejala Lebanova.

Razen virusa gripe krožijo tudi drugi virusi, ki povzročajo okužbe dihalnih poti, in sicer rinovirusi, koronavirusi, virusi parainfluence in adenovirusi.