Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Otočec

AVDIO: Na posvetu ekonomskih svetovalcev na Otočcu tudi o brexitu

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2019 12:04

Med glavnimi točkami dela ekonomskih svetovalcev je pomoč gospodarstvu pri reševanju posledic skorajšnjega brexita, je danes na Otočcu na nadaljevanju posveta gospodarske diplomacije dejal državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič.

Božič, ki je na Otočec, kjer se nadaljuje v ponedeljek v Ljubljani začeti posvet, prišel namesto napovedanega ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, je uvodoma poudaril, da je bistveni del tega srečanja, da povežejo "ekosistem, ki mora delovati v korist Slovenije" in da so tudi diplomati v službi domovine.

Poleg brexita je med glavnimi točkami dela gospodarske diplomacije navedel še pomoč domačemu izvoznemu gospodarstvu v novih izzivih, EU kot prioritetno gospodarsko partnerko, prednostne naloge vlade in spodbudo vsem pri nadaljnjem "proaktivnem delu".

Za boljše informiranje gospodarstva je napovedal izdajo Novičnika gospodarske diplomacije in med drugim izpostavil, da sodi gospodarska diplomacija med prednostne naloge ministrstva za zunanje zadeve. Opozoril je še na internacionalizacijo slovenskega gospodarstva in napovedal, da namerava zunanje ministrstvo v prihodnjih petih letih načrtno razvijati mrežo slovenskih predstavništev in mrežo 22 ekonomskih svetovalcev razširiti za 18 dodatnih.

Delovanje gospodarske diplomacije je predstavila generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik, ki je dejala, da to sestavlja 133 častnih konzulov RS po svetu, 56 diplomatsko-konzularnih predstavništev in 22 ekonomskih svetovalcev. Med njene dejavnosti sodi tudi sodelovanje s slovenskimi poslovnimi klubi v tujini in z bilateralnimi gospodarskimi zbornicami ter sodelovanje s preostalimi ustanovami, ki spodbujajo internacionalizacijo slovenskega gospodarstva.

Med nalogami ekonomskih svetovalcev je navedla pomoč pri navezavi stikov z ministrstvi, drugimi državnimi ustanovami, gospodarskimi zbornicami, s poslovnimi združenji in z državnimi ter regionalnim mediji.

Ekonomski svetovalci pomagajo pri pospeševanju izvoza, pri reševanju različne s tem povezane problematike, pripravljajo in sodelujejo na poslovnih srečanjih, sejemskih in drugih prireditvah, seminarjih, konferencah in predstavitvah. Informirajo tudi o poslovnih priložnostih, mednarodnih razpisih, panogah in sejmih, zanimivih za slovenska podjetja in druge ustanove, je še navedla Suhadolnikova.

Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve je sicer namen današnjega srečanja pogovor ekonomskih svetovalcev s predstavniki območnih podjetij, katerih poslovanje je predstavil Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, ki je soorganizirala današnji del posveta.

Sodelujoči podjetniki so se lahko tudi ločeno sestali z ekonomskimi svetovalci in se pozanimali o možnostih nastopa na posameznih tujih trgih.

Dobran Božič o glavnih točkah dela gospodarske diplomacije