Igor Mikić 3 Odkrito.si

VIDEO: Igor Mikić pozira v kopalkah

Opel Corsa 24. 6. 2019 Svet24.si

VIDEO: Slovencem avto »vzelo« hrvaško morje

pajek Petisvet.si

Če se določene živali bojite, to pomeni ...

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

Masterchef Slovenija Anna Paynich Svet24.si

Njene knjige gredo za med, sedaj odhaja v tujino

booty naslovna Njena.si

Zakaj ima 80 % žensk celulit in kako ga lahko ...

tomaž bizjak izločanje Njena.si

Tomaž z oddajo spoznal, da ima lahko tudi druga ...

Novice Otočec

AVDIO: Na posvetu ekonomskih svetovalcev na Otočcu tudi o brexitu

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2019 12:04

Med glavnimi točkami dela ekonomskih svetovalcev je pomoč gospodarstvu pri reševanju posledic skorajšnjega brexita, je danes na Otočcu na nadaljevanju posveta gospodarske diplomacije dejal državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič.

Božič, ki je na Otočec, kjer se nadaljuje v ponedeljek v Ljubljani začeti posvet, prišel namesto napovedanega ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, je uvodoma poudaril, da je bistveni del tega srečanja, da povežejo "ekosistem, ki mora delovati v korist Slovenije" in da so tudi diplomati v službi domovine.

Poleg brexita je med glavnimi točkami dela gospodarske diplomacije navedel še pomoč domačemu izvoznemu gospodarstvu v novih izzivih, EU kot prioritetno gospodarsko partnerko, prednostne naloge vlade in spodbudo vsem pri nadaljnjem "proaktivnem delu".

Za boljše informiranje gospodarstva je napovedal izdajo Novičnika gospodarske diplomacije in med drugim izpostavil, da sodi gospodarska diplomacija med prednostne naloge ministrstva za zunanje zadeve. Opozoril je še na internacionalizacijo slovenskega gospodarstva in napovedal, da namerava zunanje ministrstvo v prihodnjih petih letih načrtno razvijati mrežo slovenskih predstavništev in mrežo 22 ekonomskih svetovalcev razširiti za 18 dodatnih.

Delovanje gospodarske diplomacije je predstavila generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik, ki je dejala, da to sestavlja 133 častnih konzulov RS po svetu, 56 diplomatsko-konzularnih predstavništev in 22 ekonomskih svetovalcev. Med njene dejavnosti sodi tudi sodelovanje s slovenskimi poslovnimi klubi v tujini in z bilateralnimi gospodarskimi zbornicami ter sodelovanje s preostalimi ustanovami, ki spodbujajo internacionalizacijo slovenskega gospodarstva.

Med nalogami ekonomskih svetovalcev je navedla pomoč pri navezavi stikov z ministrstvi, drugimi državnimi ustanovami, gospodarskimi zbornicami, s poslovnimi združenji in z državnimi ter regionalnim mediji.

Ekonomski svetovalci pomagajo pri pospeševanju izvoza, pri reševanju različne s tem povezane problematike, pripravljajo in sodelujejo na poslovnih srečanjih, sejemskih in drugih prireditvah, seminarjih, konferencah in predstavitvah. Informirajo tudi o poslovnih priložnostih, mednarodnih razpisih, panogah in sejmih, zanimivih za slovenska podjetja in druge ustanove, je še navedla Suhadolnikova.

Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve je sicer namen današnjega srečanja pogovor ekonomskih svetovalcev s predstavniki območnih podjetij, katerih poslovanje je predstavil Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, ki je soorganizirala današnji del posveta.

Sodelujoči podjetniki so se lahko tudi ločeno sestali z ekonomskimi svetovalci in se pozanimali o možnostih nastopa na posameznih tujih trgih.

Dobran Božič o glavnih točkah dela gospodarske diplomacije