1_senidah Svet24.si

FOTO: Senida svoje mednarodne slave ni načrtovala

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

hematologija-ukclj, samo-zver, krvni-rak Svet24.si

Dr. Samo Zver: Nisem bolnik, imam pa bolezen. ...

balon, pismo, pismo božičku Svet24.si

FOTO: Na jasi je našel pismo Božičku. Priletelo...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer postala čisto drug človek

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar ni več takšna!

Novice Novo mesto/Ljubljana

Na pot spočiti in z vodo!

Piše: STA

Čas objave:
22.06.2018 04:58

Poleti so slovenske avtoceste pogosto precej obremenjene, saj domači in tuji turisti hitijo proti morju. Zato pristojni pozivajo voznike, naj se pred potjo ustrezno informirajo o razmerah na cestah in mejnih prehodih, naj upoštevajo prometne predpise in signalizacijo, naj se na pot odpravljajo spočiti in imajo s sabo tudi zaloge vode.

Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo pri Družbi za avtoceste RS (Dars) Ulrich Zorin je na današnji novinarski konferenci pozval voznike, naj redno spremljajo informacije na njihovi spletni strani promet.si, kjer so navedeni vsi dogodki na cestah in avtocestah, pa tudi čakalni čas na prometnih prehodih ter vse povezave, na katerih lahko vozniki dobijo pomembne informacije.

Vozniki lahko dobijo potrebne informacije tudi prek drugih kanalov, bodisi radija, avtomatskega odzivnika Darsa, aplikacije Darspromet+, Twitter in Facebook računa Darsa itd.

Voznikom svetuje, naj se na pot odpravijo pravočasno in naj upoštevajo termine, ko so avtoceste najbolj obremenjene. Analize kažejo, da je med poletjem najslabši čas za pot proti morju v petek popoldne, soboto zjutraj in skoraj do poznega popoldneva, v nasprotno smer pa v nedeljo popoldne. A ti termini se lahko tudi spreminjajo z vremenskimi napovedmi, zato Zorin voznike poziva, naj poleg prometnih spremljajo tudi vremenske informacije.

Prometne konice se po njegovih besedah v poletnem času zjutraj zmanjšajo, saj je večina ljudi na dopustu, se pa povečajo poletne konice. Bodo pa do konca junija močnejše jutranje konice, ko se mešata jutranja konica in promet proti morju.

Največjo gostoto prometa pričakujejo na poteh proti turističnim krajem, pri čemer bosta verjetno močno obremenjena razcep Kozarje na ljubljanski obvoznici in razcep Malence.

Do zastojev na avtocesti prihaja tudi na tistih odsekih, kjer rušijo cestninske postaje, to sta postaji Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti. Zorin poziva voznike, naj skozi delovne zapore vozijo s prilagojeno hitrostjo in ustrezno varnostno razdaljo.

V poletnem času lahko po njegovih navedbah pričakujejo tudi več hujših nesreč, tudi s tragičnimi posledicami, saj je na cestah tudi več utrujenih turistov. Zato so možni daljši zastoji.


Tudi poleti lahko zagode vreme s točo, nevihtami in močnim dežjem. A Zorin poziva voznike, naj se ne ustavljajo na avtocestah, v podvozih itd, ampak naj nadaljujejo vožnjo do najbližjega postajališča ali izhoda z avtoceste. Poleti velja dodatna omejitev tovornega prometa, saj je na avtocestah prepovedan tudi ob sobotah med 8. in 13. uro.

Voznikom pa svetuje tudi, naj na pot vzamejo nekaj tekočine, zlasti če potujejo z otroki ali živalmi, saj jim lahko pride več kot prav ob daljših zastojih na avtocestah. Pred potjo naj čvrsto pritrdijo tovor na avtomobil, saj se pogosto dogaja, da jim na avtocesti odpadajo kolesa, čolni, supi itd., kar lahko povzroči tako nesreče kot tudi zastoje.

Če se na avtocesti okvari vozilo, poči pnevmatika ali imajo vozniki kakšne druge težave, naj zavijejo na odstavni pas in se umaknejo za ograjo ter pokličejo pomoč, nikakor pa naj ne hodijo po avtocesti, saj je to smrtno nevarno, je opozoril Zorin.

Nataša Kovše iz Darsa pa je opozorila na nujnost spoštovanja varnostne razdalje. Neustrezna varnostna razdalja je namreč drugi najpogostejši vzrok za prometne nesreče. Zato so na Darsu tudi pripravili preventivno akcijo Varnostna razdalja, ki jo začenjajo danes.

Če bi vsi na avtocesti upoštevali primerno varnostno razdaljo, bi se vozili udobno, je poudarila. Zaradi prekratke varnostne razdalje namreč ne nastajajo le prometne nesreče, ampak se vozniki tudi težko vključujejo v promet na avtocesto, otežujejo prepletanje in pravočasni izvoz z avtoceste ter prispevajo k t. i. fantomskim zastojem, je dodala.

Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) pa dodajajo, da se je pred potjo priporočljivo pozanimati o cenah goriv v drugih državah, ob tem izpostavljajo, da so v tujini cene goriv na avtocestnih črpalkah tudi do 20 odstotkov višje, kot je povprečna cena goriva v državi. To velja tudi za naše sosednje države.

Še pred odhodom je treba poskrbeti za brezhibno delovanje avtomobila. Pametna odločitev je obisk servisa pred odhodom na počitnice. Na AMZS še zlasti priporočajo, naj vozniki pred odhodom na daljšo pot preverijo ustreznost pnevmatik, vključno s tlakom, ali delujejo vsa svetlobna telesa, pregledate količine in stanje motornega olja in čistila za stekla, ustreznost metlic brisalcev, v kakšnem stanju je akumulator. Priporočamo tudi temeljit in natančen pregled delovanja klimatske naprave.

Ob potovanju v tujino si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente. "Najprej seveda preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila," so zapisali v sporočilu.