benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Žužemberk

VIDEO: Žužemberk v ritmu bobnov in piščali

Piše: Občina Žužemberk

Čas objave:
16.07.2018 13:15

Na srednjeveškem dnevu je nastopilo 22 domačih in tujih umetniških skupin.

»Na že 20. srednjeveškem dnevu smo v ritmu bobnov in piščali pozdravili vse nastopajoče, oblečene v srednjeveške kostume. Vrhunec dneva so bili viteški dvoboji, mečevanje in renesančni plesi, s katerimi smo obudili zanimive dogodke iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Na največji kulturni in rekreativno-turistični prireditvi v Suhi krajini, ki je tudi letos v enem dnevu privabila več sto obiskovalcev, je nastopilo kar 22 umetniških skupin iz Slovenije, Slovaške in Hrvaške,« je o srednjeveškem dnevu povedal župan občine Žužemberk Franc Škufca.

Prireditelji tudi tokrat niso pozabili na otroke, saj so zanje pripravili poučno grajsko pot in delavnice ročnih spretnosti. Grajsko dvorišče je bilo dobro označeno, vsak kotiček je ponujal drugačno aktivnost. V stolpu na ploščadi je bil grajski pisar, na osrednjem prizorišču so se pomerili lokostrelci, na dvorišču mečevalci, za zabavo pa so poskrbeli zabavljači.
Grajsko dogajanje se je včeraj na grajskem dvorišču zaključilo s slovesno podelitvijo občinskih priznanj in zahval ter koncertom Nuše Derenda. »Številne stojnice so obiskovalce razvajale z domačimi izdelki okoliških obrtnikov: ročno izdelanega nakita, oblačil, medu, posod, lesenega pribora in enostavnih sladic. Srednjeveški kuharji so poskrbeli za okusno kosilo, zvečer pa smo zaslužnim občanom podelili zlate, srebrne in bronaste plakete. Naziv častnega občana je prejel domači župnik ter dekan in častni kanonik novomeške škofije Franc Vidmar, zlati grb je šel v roke fotografa in urednika Slavka Mirtiča, srebrnega smo podelili gasilcem iz PGD Šmihel pri Žužemberku, bronasti grb pa je dobil gasilec Janez Papež,« je še dodal župan Škufca.

Srednjeveški dan je vrhunec 10-dnevne prireditve 18. Trških dni, ki sicer na različnih lokacijah poteka od petka, 6. julija, do vključno danes. »Nastopa več kot 350 slovenskih in tujih umetnikov, tudi igralka Teja Glažar. Prav tako so v pester program vključena skoraj vsa društva in organizacije v občini, domači gasilci pa so celo slavili svojo 130-letnico delovanja« je povzel predsednik Turističnega društva Suha krajina Vlado Kostevc. Prireditev je prinesla pestro dogajanje, med drugim literarni večer, likovne razstave, podelitev priznanj krvodajalcem, predstavitev starodobnih vozil in mladih harmonikarjev, razstavo ročnih del in pokušino suhokranjskih vin ter tekmovanje v kuhanju ješprenja. »Trške dneve smo zasnovali tako, da se na številnih lokacijah prepletata sedanjost in preteklost. S tem lahko vsak najde nekaj zase,« je še poudaril Vlado Kostevc.

Trške dneve bodo tudi letos zaključili s spominsko uro, posvečeno Rozaliji Sršen z umetniškim imenom Zalla Zarana, prvi slovenski zvezdi v ameriški filmski industriji, ki je bila rojena v Žužemberku.

Župan Franc Škufca o Trških dnevih