900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Nadzor: v bolnišnici ni bilo nepravilnosti

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
16.05.2013 10:12

Potem ko smo objavili dokumentacijo z osebnimi podatki nekaterih pacientov in ki je bila najdena 3. maja na Ljubljanski cesti v Nm, je notranji nadzor v SB Nm pokazal, da nepravilnosti v bolnišnici z ravnanjem z dokumentacijo ni bilo.

Poročilo bodo v petek predali informacijski pooblaščenki, ki bo odločila o morebitnem nadaljevanju postopka.

Kot je direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Retljeva danes povedala za STA, dokumentacija, ki naj bi jo med prvomajskimi prazniki na območju novomeške Bučne vasi našel anonimnež, ni iz njihovega arhiva zaupne dokumentacije, temveč gre za zapise oz. izvide, ki nastajajo pri dnevni obravnavi bolnikov.

Kako naj bi se nekaj listov s temi podatki znašlo med gradivom, ki so ga v bolnišnici po njenih zagotovilih ustrezno zapakiranega poslali na uničenje, niso mogli ugotoviti. Pri pregledu posnetkov vseh nadzornih kamer in pogovorih z bolnišničnim osebjem, ki ima dostop do omenjenega gradiva, pa so ugotovili, da so se vsi držali navodil in ustaljenih postopkov pri ravnanju z zaupno dokumentacijo, je dejala.

Če se je zadeva resnično zgodila, kot se navaja v javnosti, je nadaljevala direktorica, je lahko ta tudi posledica nesrečnega spleta okoliščin. Da v novomeški bolnišnici ne bi prišlo do česa podobnega, pa so varnostne ukrepe pri ravnanju z zaupnimi podatki še okrepili.

Tako bodo tudi manj pomembno dnevno dokumentacijo, ki jo vsakih nekaj dni vozijo v razrez in uničenje, odslej shranjevali v zaklenjenih kovinskih zabojnikih in ne kot doslej v kartonskih zabojčkih, je pojasnila.

O morebitni nadaljnji preiskavi bo morala odločiti informacijska pooblaščenka. Ta bo morala še presoditi, ali bodo primer prevzeli kriminalisti, je dodala Retljeva.

V bolnišnici tudi ne morejo oceniti, ali je v navedenem primeru šlo za dobro ali slabonamerno dejanje, hkrati pa v Dinosu, ki za novomeško bolnišnico izvaja odvoz navedene dokumentacije, zatrjujejo, da pri njihovem delu ni bilo nepravilnosti, je še povedala Retljeva.

V novomeški bolnišnici so v petek sprožili notranji nadzor in druge postopke, potem ko naj bi na Ljubljanski cesti v Novem mestu anonimni najditelj, predvidoma med prazniki, našel 14 listov z osebnimi podatki nekaterih pacientov bolnišnice. O zapletu so obvestili tudi pristojne ustanove.

______________________________________________________
IZJAVA SPLOŠNE BOLNIŠNICE NOVO MESTO

Splošna bolnišnica Novo mesto je v zvezi z najdenimi izvidi pacientov, ki so bili obravnavani v Splošni bolnišnici Novo mesto, objavljenimi na spletni strani Radio Krka dne 08.05.2013, uvedla interni strokovni nadzor.

O najdeni dokumentaciji je Splošna bolnišnica Novo mesto obvestila Informacijskega pooblaščenca, zastopnika pacientovih pravic, Ministrstvo za zdravje in Dinos d.d.

Komisija za interni strokovni nadzor je po natančni proučitvi okoliščin zadeve in analizi postopanja z dokumentacijo, ki vsebuje občutljive osebne podatke, ocenila, da glede na znana dejstva ni možno jasno in nedvoumno ugotoviti kdaj natančno in na kakšen način so najdeni dokumenti prišli na lokacijo Ljubljanska cesta. Sicer je podjetje Dinos d.d. dne 03.05.2013 ob 7.11 uri odvažal zabojnik s kartonsko embalažo Splošne bolnišnice Novo mesto, ki pa je bil po njihovem zagotovilu zavarovan oz. prekrit s kovinsko mrežo, ki naj bi onemogočala padanje vsebine iz zabojnika. Z zaslišanjem zaposlenih delavcev v bolnišnici, ki so in bi lahko prišlo v stik z najdeno dokumentacijo, pa se ni ugotovilo odstopanj od dogovorjenega načina dela. Glede na navedeno ostajajo okoliščine oz. načini iznosa dokumentov iz bolnišnice nepojasnjeni.

Splošna bolnišnica Novo mesto je po tem dogodku sprejela ukrepe za večji nadzor nad dokumentacijo z občutljivimi osebnimi podatki s tem, da se le-ta sprotno uničuje oz. odlaga v zaprte zabojnike.

O dogodku je seznanjena tudi Policijska uprava Novo mesto.

Mira RETELJ, direktorica