Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Metlika

Najstarejše orgle na slovenskem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.03.2013 16:52

Po izdaji brezplačne knjižice Tri fare v decembru 2012 je Turistično društvo Vigred Metlika v ponovnem sodelovanju z Župnijskim uradom Metlika, v nakladi 5000 izvodov izdalo zloženko Najstarejše baročne orgle na Slovenskem.

V omenjeni zloženki je v slovenskem in angleškem jeziku podrobno opisan inštrument Janeza Jurija Eisla iz leta 1753. Eisl, nekdanji vajenec Marka Goebla, ki mu je po svoji smrti zapustil ljubljansko orglarsko delavnico, je med drugim znan po svojem načinu dela tudi pri naših sosednjih državah. Po besedah Milka Bizjaka, pisca besedila zloženke in med drugim raziskovalca slovenske glasbene dediščine naj bi Eisla prepoznali po strukturi prospektnih piščali.

Pred 21 leti so bile orgle restavrirane s strani Andreja Lenarčiča iz Ljubljane, ki je med drugim ugotovil, da je bil v preteklosti odstranjen en sam register piščali in na piščalni deski priključena pnevmatična sapnica, ki je bila neusklajena z baročno dispozicijo. Lenarčič je register odstranil in ga zamenjal s kopijo originala. V ospredju vidne prospektne piščali so bile zamenjane s cinkastimi in tudi niso original.

Danes imajo orgle med drugim 10 registrov, razdeljenih v manualu in pedalu ter igralnik na hrbtni strani orgelske omare. Kukalo vidno s sprednje strani orgel služi organistu, ki spremlja dogajanje na oltarju. Klaviaturo na levi in desni strani obdajajo ročke, ki služijo kot pomoč pri odpiranju registrov. Dispozicija v manualu obsega tri lesene flavtne in principalne registre pri katerih je večina piščali kositrnih. Pedalna registra sta dva in vsebujeta lesene in kovinske odprte piščali. Kip kralja Davida s harfo krasi vrh orgelske omare medtem ko mehovje orgel poganja elektromotor.


V Sloveniji je do danes evidentiranih okoli 20 Eislovih inštrumentov razpršenih po slovenskih cerkvah in Narodnemu muzeju Ljubljana, najmanj 4 inštrumenti pa so znani na Hrvaškem. Naš turistični prostor je s temi Eislovimi orglami bogatejši še za en glasbeni inštrument, ki dopolnjuje seznam slovenske kulturne dediščine.

Obiskovalci romarskega središča Tri fare v Rosalnicah pri Metliki, v cerkvi Žalostne Matere božje, si jih lahko ogledajo po predhodni najavi, kontakt pa je naveden na zloženki. Poleg ostalega promocijskega turističnega materiala lahko ljubitelji belokranjskih glasbenih zakladov prejmejo brezplačni izvod zloženke v pisarni TIC Metlika.