Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

Navade na področju ekološke osveščenosti odraslih se spreminjajo

Piše: Renata Mikec

Čas objave:
25.04.2018 13:24

Zadnja leta se navade na področju ekološke osveščenosti odraslih zagotovo spreminjajo. Najmlajši prinašajo domov različne naloge, pri katerih jim pomagajo starejši sorojenci, pa tudi starši ali pa dedki in babice.

Od ločevanja odpadkov, do zbiranja različne plastične embalaže, papirja, odsluženih baterij in podobnih odpadkov – vse to so vzgojne naloge, ki jih naši otroci prinašajo iz vrtcev in šol. Občasna nejevolja preraste v način življenja in otroci tako nevede vplivajo na svoje starše, da ti okoljsko ozaveščenost vpeljemo v prakso in zaživimo okolju prijaznejše življenje. Kljub tej ozaveščenosti pa je odpadkov v gospodinjstvih še vedno preveč, a jih je kar dobršen del tudi v Mestni občini Novo mesto ločenih, pravi direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič.  

Komunala Novo mesto
Direktor JP Komunala Novo mesto Gregor Klemenčič
Foto: Radio Krka

 Seveda nas zanima, kje so razlogi, da zlasti v gospodinjstvih nismo še bolj ekološko naravnani. Je razlog predvsem v lenobi?

Glede na to, da je ločevanje odpadkov s strani novomeške komunale omogočeno prav vsem gospodinjstvom, so za tako imenovane »okoljske lenobe« na voljo pravila, katerih kršenje nosi posledice. Vsaka gospodarska javna služba ima svoja pravila, ki so zapisana v občinskih odlokih. Na območju Mestne občine Novo mesto je 8 takšnih odlokov, ki se nanašajo na ravnanje z odpadki, nadzor pa je v rokah inšpektorjev treh inšpektoratov na območju 8 občin.

Komunali Novo mesto pa zlasti ob posebnih obdobjih kot je na primer ob prvem novembru, velik problem predstavljajo posebni odpadki – takrat so to odpadne sveče.
Komunala Novo mesto vsako leto poskrbi tudi za različne akcije zbiranja odpadkov.

Naš skupni cilj mora seveda biti čisto okolje, ki nam zagotavlja tudi kakovostnejše življenje in že danes je prav, da delujemo za boljši jutri.


V oddaji "S Krko naokoli" smo gostili direktorja Komunale Novo mesto Gregorja Klemenčiča

S Krko naokoli o odpadkih