bencin, dizel Svet24.si

To se po covidu-19 še ni zgodilo z bencinom in ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

Nov lastnik, iste težave

Piše: Žurnal24

Čas objave:
10.03.2013 21:54

Medtem, ko okoljevarstveniki opozarjajo, da je za čisto okolje pomembna tudi zavest kmetov, se z bioplinarno v Črnomlju zapleta.

“Družba Petrol je izrazila zanimanje za morebitni prevzem bioplinarne v Črnomlju, vendar pogovori o tem še tečejo,” pravijo v Petrolu. Z napovedano menjavo se strinjajo tudi okoljevarstveniki, ki so v preteklosti proti obratu zbirali podpise zaradi smradu. Opozarjajo pa, da je obrat še vedno ekološki problem.

Menjava jim je po godu

Na Petrolu pravijo, da imajo z vodenjem bioplinarn že izkušnje, med drugim v Ihanu, “kjer plinarna deluje v sozvočju z okoliškim prebivalstvom”, prinaša zgodbo Žurnal24. V okoljskem gibanju Proteus so si to bioplinarno ogledali in menijo, da je strokovno vodena. “Zato pomeni že zamenjava lastnika bioplinarne na Lokvah dobro popotnico za reševanje problemov v zvezi z njo,” pravi predsednik gibanja Niko Šuštarič.

Hočejo natančne podatke
Županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič trdi, da gre pri napovedanem prevzemu za poslovna razmerja med Petrolom in zdajšnjim lastnikom Bioenergom: “Od novega lastnika pričakujemo, da bo poskrbel za strokoven pristop pri obratovanju bioplinarne v skladu z vso veljavno zakonodajo.” Dodaja, da pričakujejo tudi natančne podatke o tem, kakšne surovine se uporabljajo oziroma proizvajajo in kdo so odjemalci gnojevke. “Novi lastnik se mora zavedati skrbi za naše okolje in zdravje občanov, pravice občanov do čistega zraka ter upoštevati ekološko občutljivost belokranjskega krasa,” sklene Čemas Stjepanovičeva.