požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

Novomeška opozicija kritična do podražitve komunalnih storitev

Piše: STA

Čas objave:
16.07.2019 11:08

V opozicijski Zvezi za Dolenjsko, Gospodarsko aktivni stranki in SNS, ki skupaj zasedajo sedem novomeških svetniških sedežev, so se odzvali na nedavno svetniško potrditev cen komunalnih storitev, po kateri se bodo te za povprečno štiričlansko družino podražile za približno desetino. Kritični so bili tudi do poslovanja novomeške Komunale.

Predsednica Zveze za Dolenjsko Alenka Muhič je na današnji novinarski konferenci povedala, da novomeška Komunala in občina dražita komunalne storitve, čeprav to komunalno podjetje posluje z minimalnim dobičkom. Občinska uprava pa hkrati svetnikom za omenjeni dvig ni predložila ustreznih dokazil.

V navedenih strankah so zato enotni, da je podražitev komunalnih storitev v novomeški občini neupravičena in nepotrebna. Hkrati bo najbolj udarila dobro desetino občanov, ki živijo pod pragom revščine, je poudarila.

Nadaljevala je, da je sicer novomeška Komunala po lanskem letnem poročilu poslovala slabše kot predlani, da je ustvarila "samo" nekaj manj kot 14.000 evrov bilančnega dobička in da je njen direktor kljub temu prejel dodatno nagrado v znesku nekaj več kot 6000 evrov.

Menila je še, da je naloga občinskih podjetij ustvarjanje pogojev za kakovostno življenje in delo občanov in ne ustvarjanje dobička. "Zato se s takšno netransparentno politiko in neupravičenimi in neutemeljenimi podražitvami ne moremo strinjati," je še pojasnila Muhičeva.

Njen svetniški kolega in predstavnik Gospodarsko aktivne stranke Alojz Kobe je ob tem opozoril, da je razvidno, "da Komunala Novo mesto potrebuje več denarja zaradi velikih stroškov lastnega poslovanja, prevelike in neracionalne porabe, zaradi nenehnih kadrovskih okrepitev, zaradi številnih svetovalnih in pravnih storitev, plačevanja izgubljenih tožb in odškodnin".



Kobe je še pristavil, da se v Zvezi za Dolenjsko, Gospodarsko aktivni stranki in SNS ne strinjajo "s politiko razmetavanja davkoplačevalskega denarja, ki se dogaja znotraj Mestne občine Novo mesto, v številnih občinskih podjetjih in tudi nekaterih zavodih".

Vodstvo novomeške občine se je na omenjene trditve odzvalo s pojasnilom, da so nove cene komunalnih storitev pred sprejemom na seji občinskega sveta "transparentno" predstavili in obrazložili, glavni razlog za podražitev pa so stroški amortizacije v zadnjih letih bistveno izboljšane nove in prenovljene infrastrukture - vodarne z ultrafiltracijo, vodohranov, prenove cevovodov, nove čistilne naprave in širitve kanalizacijskega ter vodovodnega omrežja.

Dodali so, da je potrebno cene omenjenih storitev vsako leto usklajevati in da so bili zadnja leta priča tudi njihovemu nižanju. Hkrati pa si na občini stalno prizadevajo, da glavnino naložb v novo infrastrukturo financirajo tudi z zunanjimi oz. evropskimi in državnimi viri ter v primeru komunalnih storitev iz notranjih rezerv Komunale Novo mesto.

Sicer pa tudi po zadnji podražitvi in kljub ambicioznemu nadaljevanju začrtanih projektov na področju komunalne infrastrukture cene storitev ostajajo med najnižjimi v Sloveniji, so še zapisali na novomeški občini.

Mesečna cena komunalnih storitev se bo sicer za povprečno štiričlansko družino v novomeški občini zvišala za dobrih pet evrov.