mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Novomeški Start-up: zmaga aplikacije Order&go

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.10.2017 08:43

6. Startup vikenda v Novem mestu se je udeležilo 35 udeležencev. Zmaga je pripadla mobilni aplikaciji Order&go.

6. Startup vikend Novo mesto je bil od 20. do 21. oktobra v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik. Organizatorji so bili Razvojni center Novo mesto, StartUP Novo mesto in Gimnazija Novo mesto. Sodelovalo je 35 udeležencev, ki so v roku dveh dni zgradili inovativen prototip oziroma poslovni model rešitve. Udeležence so usmerjali izkušeni mentorji in štiri članska komisija. Startup vikend Novo mesto je inovativni podjetniški dogodek, ki omogoča razvoj podjetniških idej in pridobivanje podjetniških spretnosti in znanj.

V petek so prijavljeni posamezniki različnih znanj in izkušenj najprej poslušali motivacijski govor podjetje LACEnano, ki izdeluje najlažje tatoo naprave na svetu. Njihove korenine so začele rasti prav na 1. Startup vikendu Novo mesto, zdaj pa predstavljajo uspešno zgodbo JV regije.

Zatem so posamezni udeleženci predstavili svoje podjetniške zamisli ter poskušali prepričati ostale, da so slednje vredne 2-dnevnega dela. Sledilo je glasovanje za najboljše ideje. Na koncu je bilo takih osem, okoli njih so se formirale ekipe različnih posameznikov. V preostanku Startup vikenda, je tako 8 ekip s pomočjo na novo pridobljenih podjetniških znanj razvijalo svoj inovativen produkt.

Ideje, izbrane za razvoj, so bile:

ORDER&GO - mobilna aplikacija, ki bi zmanjšala čakalne dobe naročanja in plačevanja v restavracijah in gostilnah

FLIP KLOPCA - čiste, moderne in prijetne klopce, ki bi stale na različnih krajih

T-BRUSH - zobna ščetka in zobna pasta v 1 produktu

MIXICK – univerzalen mešalnik za mešanje raznih napitkov, primerna predvsem za športnike

SPRITZAR - popolna mešanica vina in radenske v pločevinkah

RECIKLIRANKA - vrečka iz zaves za sadje, zelenjavo in oreščke, ki nadomešča plastične vrečke

SMART&MODERN HAIRBRUSH - higienična krtača, ki shranjuje odpadle lase

LIFT'N'STAND - miza za delo sede in stoje

V soboto so dan začeli s predavanjem o prototipih, kar so udeleženci kasneje realizirali v fizično obliko. Učili so se tudi o kakovostni predstavitveni spletni strani, kar je dandanes eden izmed nujnih faktorjev za uspeh podjetja. Kar nekaj sobotnega časa je udeležencem vzela tudi priprava na predstavitev svoje ideje oz. produkta. Svojo končno idejo so udeleženci zatem predstavili s kratkim pitchom na zaključnem dogodku ob 19.00 uri. Poslušalcev je bilo več kot 60, nastope pa je še posebej pozorno spremljala 4-članska komisija, ki je podala tudi številne koristne praktične nasvete.

V komisiji 6. novomeškega Startup vikenda so sestavljali: Sonja Vlašič – Amplexor Adriatic, Urh Hudoklin – OMP, Boštjan Gaberc – Mikrografija in  Rok Jurečič – LACEnano.

Prvo mesto na Startup vikendi v Podbrezniku so tako zasedli Urban Malavašič, Matevž Plisson, Anja Avguštin, Maja Klakočar in Špela Skubic s svojo idejo ORDER&GO, mobilno aplikacijo, ki bi zmanjšala čakalne dobe naročanja in plačevanja v restavracijah in gostilnah. Kot druga najboljša ideja je bila ocenjena FLIP KLOPCA, avtorjev Aljaža Perka in Gašperja Mlakarja, ki želita omogočiti čiste, moderne in prijetne klopice po različnih krajih. Tretje mesto je pripadlo Janu Slancu, Arji Ilar, Tii Papež in Nevi Zec, ki so se predstavili z idejo T-BRUSH, zobno ščetko risanih junakov za zabavno pranje zob otrok.

Startup vikend je bila zagotovo posebno dragocena izkušnja, saj so udeleženci pridobili znanja o prvih korakih podjetništva in informacije o tem, kako dobiti realen odziv s trga. Razvojni center Novo mesto je v sklopu Podjetniškega inkubatorja Podbreznik in svojih ostalih podjetniških programov podjetjem ponudil potreben prostor, pomoč in podporo pri nadaljnjem razvoju ideje. Novembra namreč prihaja tudi nov program Podjetniške šole, ki bo priložnost nadgradnje poslovnega modela. Največje veselje mentorjev bo namreč primer prodora na trg kakšne izmed ekip, kot je to uspelo podjetju LaceNano.

Eden od udeležencev Startup vikenda v Novem mestu - Andraž Ostroveršnik je povedal: "Že drugič sem udeleženec Statup vikenda Novo mesto. Prav vsako sezono se zelo rad vrnem, saj so tukaj prijetni ljudje, pa tudi okolje nasploh. Tekom Startup vikenda vedno dobim mnogo novih zanimivih idej in dosti koristnega znanja. Drugim priporočam, da sodelujejo na Startup vikendu Novo mesto predvsem zaradi prijetnega, produktivnega okolja in pridobivanja novih izkušenj."