Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

Ob črnomaljskem občinskem prazniku tudi o Vrtcu Majer

Piše: R.M.

Čas objave:
16.02.2018 15:19

V tokratni oddaji »S Krko naokoli« smo obiskali Črnomelj in k mikrofonu povabili županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič.

Črnomaljska občina namreč v ponedeljek praznuje svoj praznik – v spomin na prvo zasedanje Slovenskega narodno-osvobodilnega sveta, ki je bilo 19.februarja 1944 v Črnomlju. Čemas Stjepanovičeva je povedala, da je leto 2017 minilo v znamenju številnih projektov in priprav na nove, ki že čakajo na izvedbo v tem letu.

Največja investicija v občini je bila energetska sanacija stavb v občinski lasti, medtem ko energetska sanacija čaka še dva vrtca – starega dela na Čardaku in vrtca na Vinici. V ospredju investicijskega vlaganja je bila tudi cestna infrastruktura, uredili so Trubarjevo ulico, kanalizacijo, javno razsvetljavo, pa tudi cesto na Ručetni gori, kjer so krajani dodali polovico denarja. Naredili so akvadukt Majer v vrednosti 153 tisočakov. 

Uredili so še fekalno kanalizacijo v Gribljah, pa pločnik na cesti Črnomelj-Lokve, obnovljenih pa je bilo tudi nekaj manjših odsekov občinskih cest in urejenih obcestnih infrastruktur. Denar so namenili tudi za ureditev poslovnih con. Po besedah županje Čemas Stjepanovičeve sta bili obe coni urejeni ob izjemnem sodelovanju s podjetniki, ki zagotavljajo nova delovna mesta, kar je bil tudi predpogoj za sodelovanje na razpisu. V pripravi je tudi vrsta dokumentacij, med drugim za nadaljevanje gradnje kanalizacije, kjer pa je potrebno na nekaterih odsekih urediti še lastniška razmerja.

Precej denarja so namenili tudi projektom na področju družbenih dejavnosti. Lani je bila narejena tudi celostna prometna strategija, ki naj bi bila osnova za vlaganja v občini in za sodelovanje na razpisih, precej pa je bilo narejenega tudi na uličnem označevanju in na dokumentaciji za ureditev objektov na področju kulture, zdravstva, šolstva in predšolske vzgoje. V okviru zdravstvenega doma Črnomelj je predviden satelitski urgentni center.

Občino v prihodnje čaka še precej dela. Veliko vlaganj občino čaka tudi na področju urejanja kanalizacije v mestu Črnomelj, pravi županja Mojca Čemas Stjepanovič in dodaja, ureditev kanalizacije čaka tudi krajevno skupnost Vinica, kjer se je dokumentacijsko zavleklo zaradi urejanja lastniških razmerij. Enako se bo dogajalo v naselju Lokve in po nekaterih manjših naseljih, kjer je javna kanalizacija nujna skladno s predpisi. 

Že tri leta je v pripravi tudi dokončanje ureditve obvoznice Črnomelj, bo pa v prihodnje potrebno rešiti tudi težave s parkiranjem v Črnomlju, pravi črnomaljska županja in tudi to je v kratkoročnem načrtovanju dela.

Med pomembnejšimi investicijami v prihodnje bo tudi ureditev meteorne in fekalne kanalizacije, predvsem pa vodovoda, a na občini upajo na denar, pridobljen z razpisi. Tudi občinske in lokalne ceste in ureditev dela tamkajšnje cestne in obcestne infrastrukture bodo na vrsti, pomembna investicija pa čaka tudi mestno jedro Črnomlja oz. Ulico Mirana Jarca, še edino ulico v mestnem jedru, ki je v zelo slabem stanju.

Tudi ureditev vaškega jedra Dragatuša bo na vrsti in projekt širitve Petrove vasi, urejenih bo tudi nekaj sprehajalnih poti ob reki Lahinji, nadaljevali bodo številne aktivnosti za oživitev mestnega jedra in uredili nekaj mestnih stopnišč. Kar nekaj projektov je prijavljenih tudi na evropske razpise za sofinanciranje.

V tokratnem pogovoru pa nismo mogli mimo zadnje čase izjemno odmevne problematike v občini – vrtca Majer. Kaj je pojasnila Čemas Stjepanovičeva prisluhnite v posnetku objavljenega pogovora, v katerem je županja izpostavila tudi prireditve ob občinskem prazniku in voščila svojim občankam in občanom.

DOGAJANJE OB OBČINSKEM PRAZNIKU

Občina Črnomelj v sklopu občinskega in kulturnega praznika sicer tudi letos prireja vrsto zanimivih dogodkov in sodeluje z različnimi društvi na področju kulture, izobraževanja in športa. Na prireditvi ob Slovenskem kulturnem praznikuso počastili evropsko leto kulture, 140-letnico rojstva Otona Župančiča in domače kulturne ustvarjalce s podelitvijo Župančičevih priznanj - Župančičevi diplomi: Branka Weiss, Leopold Perko; Župančičeva plaketa - slikar in kipar Dirk Heij. Na občinskem prazniku , ki ga občina obeležuje vsako leto 19.februarja v spomin na prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in bo v nedeljo 18. februarja ob 18. uri, bodo podeljena priznanja s področja športa, Diplome Občine Črnomelj ter najvišje priznanje Plaketa Občine Črnomelj.

Program dogodkov si lahko ogledate na spletni strani občine, med najpomembnejše investicije pa zagotovo sodijo energetske sanacije, končane v preteklem letu. Občina Črnomelj je do roka za oddajo prijav na Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 - 2020«, uspešno prijavila operacijo »Celovita energetska obnova javnih stavb v občini Črnomelj«. Energetsko so bile sanirani objekti: Dijaški dom Črnomelj skupaj s traktom knjižnice, OŠ Mirana Jarca in OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj, OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, Podružnična šola Adlešiči,  Zdravstvena postaja Vinica in Črnomaljski grad s stavbnim pohištvom.

Z novim šolskim letom so se osnovnošolci OŠ Loka zapeljali po prenovljeni najbolj prometni ulici v Črnomlju. To jeKidričeva ulica. Vsega skupaj je bilo prenovljenih 600 metrov cestišča,pločniki in vse napeljave - mešana in meteorna kanalizacija, vodovod, javna razsvetljava in električne ter optične vode. Uradna otvoritev bo prav tako potekala v sklopu občinskega praznika, in sicer 22. februarja.

Tudi na področju gospodarstva je bilo pestro. Obnove infrastrukture so namreč potekale v PC TRIS in Majer. V TRIS je bilo izgrajenih več delov cest s pripadajočo kanalizacijo, javno razsvetljavo in pločniki, v PC Majer pa je bila narejena preplastitev cest, rekonstrukcija fekalne kanalizacije, vodovoda, razsvetljave. Tako je podjetno okolje bolj primerno in ugodnejše za delovanje podjetnikov. 

Žeod začetka letošnjega leta pri županji potekajo sestanki s posameznimi Krajevnimi skupnostmi, društvi, posvetovalnimi telesi in področji, kjer predstavniki določenih institucij predstavijo morebitno problematiko in trenutne aktivnosti. Skupaj z županjo iščejo rešitve in nadgraditve, saj le s skupnimi močmi in kompromisi lahko dosežemo več. Prav tako poteka izdelava Strategije razvoja občine Črnomelj 2018 – 2025, kjer aktivno sodelujemo s Krajevnimi skupnostmi in posvetovalnimi telesi, da bi čim bolj zajeli želje občank in občanov.   

V sklopu občinskega praznika bo potekalo še več dogodkov -na Srednji šoli bo potekala okrogla miza »Pomen Srednje šole Črnomelj za Belo krajino«, razni športni turnirji, več ustanov bo imelo dan odprtih vrat, prireditve ob jubilejih društev, javnih zavodov, … 

Več o aktivnostih v občini Črnomelj lahko dnevno spremljate na njihovi spletni strani in Facebook strani Občine. V nedeljo 18. februarja pa vse prisrčno vabijo na Osrednjo prireditev ob Prazniku Občine Črnomelj, ki bo letos pod organizacijo Kluba belokranjskih študentov, in sicer ob 18. uri v Kulturnem domu Črnomelj.Slavnostna govornica na prireditvi bo županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič.

V oddaji "S Krko naokoli" pogovor z županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič