Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Ob jubileju Milčka Komelja monografija Življenje z umetnostjo

Piše: STA

Čas objave:
07.11.2018 14:13

V Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu so ob skorajšnji 70-letnici rojaka, umetnostnega zgodovinarja Milčka Komelja, v torek pripravili soarejo s predstavitvijo njegove monografije Življenje z umetnostjo. Monografija prinaša panoramski pregled vseh področij njegovega delovanja, predstavlja ga kot umetnostnega zgodovinarja ter umetnika.

Kot je povedala urednica monografije Nada Šumi, delo prinaša ponatise odlomkov Komeljevih besedil iz revij, zbornikov in katalogov, nekatera besedila pa so v njem objavljena prvič. Poudarila je, da knjiga Komelja predstavlja kot osrednjo osebnost slovenstva.

Monografijo je označila za spomenik kulturne podobe njegovega rodnega Novega mesta in dodala, da ta Komelja predstavlja kot "veliko slovensko duhovno avtoriteto".

Komelj je povedal, da je knjiga odraz njegovega življenja, ki ga je preživel z umetnostjo, saj je, odkar pomni, najraje bral, risal in občudoval umetnike. Hkrati je odraščal v okolju, prežetem z umetnostjo, vse to pa mu je postalo vzorec za kasnejše življenje. "Sem pravzaprav nekakšen spremljevalec umetnikov in mi je bilo to vedno v veliko veselje," je dodal.

Ob številnih spominih in anekdotah je o svoji monografiji menil, da je ta deloma knjiga spominov in deloma spisov, ki kažejo njegove poglede na likovno umetnost ali teorijo umetnostne zgodovine, hkrati pa gre za pregled njegovih zanimanj ali delovanj na vseh področjih od otroštva do njegovih službovanj.

Na soareji, ki jo je vodil igralec Pavle Ravnohrib, je poleg in urednice in Komeljeve žene Nade Šumi sodeloval tudi njun sin in pesnik Miklavž Komelj. Soizdajatelja monografije sta novomeško Kulturno društvo Severina Šalija in Slovenska matica.


Pobudo za nastanek obsežne monografije v dveh delih je dal namestnik predsednika omenjenega društva in nekdanji novomeški župan Franci Koncilija. Kot so zapisali v društvu, je Življenje z umetnostjo "svojevrstna avtobiografija zaljubljenca v umetnost, cenjenega interpreta umetnosti, priljubljenega univerzitetnega učitelja, za slovenstvo zavzetega dolgoletnega predsednika Slovenske matice, dejavnega rednega člana SAZU in z vsem svojim delom in povezovalno osebnostjo upoštevane javne moralne avtoritete".

Milček Komelj, umetnostni zgodovinar in profesor slovenščine, doktor umetnostnozgodovinskih znanosti, izredni profesor ljubljanske Filozofske fakultete v pokoju in akademik, se je v Novem mestu rodil leta 1948.

Najprej je bil zaposlen v Arhivu Slovenije, nato je ob pripravah za postavitev galerije Jakčev dom kot kustos Dolenjskega muzeja sodeloval s slikarjem in grafikom Božidarjem Jakcem na njegovem domu. Kasneje je na ljubljanski Filozofski fakulteti predaval zgodovino slovenske umetnosti in umetnosti drugih južnoslovanskih narodov v novem veku.

Bil je predstojnik oddelka, vodja katedre za slovensko in južnoslovansko umetnost, vodja usmerjenega raziskovalnega programa za umetnostno zgodovino pri Znanstvenem inštitutu Filozofske fakultete in dva mandata nacionalni koordinator za umetnostno zgodovino ter član številnih ekspertnih komisij pri ministrstvih za znanost in kulturo, član uredništev in recenzent.

Prvo izstopajoče jedro njegovega raziskovalno-ustvarjalnega delovanja je bilo posvečeno zlasti slovenskemu ekspresionizmu in drugo prikazom oziroma tolmačenju slovenskih likovnih ustvarjalcev pretežno 20. stoletja.

Kot ustvarjalna osebnost in pesnik se posveča tudi razbiranju povezav med likovno umetnostjo in literaturo. Kot polihistorskega poznavalca in etičnega presojevalca umetniških del so ga povabili v številne žirije za mednarodne in malone vse slovenske umetniške nagrade. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj ter novomeški častni občan.

Akademik in avtor Milček Komelj

Milček Komelj o monografiji Življenje z umetnostjo