testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

Obeta podjetniški preboj mladih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.04.2013 17:36

Mladi podjetniki iz Novega mesta so včeraj na podjetniški konferenci Podjetna mlada Slovenija, ki so jo pripravili v okviru programa Podjetno v svet podjetništva v Zagorju, predstavili svoje poslovne ideje in poželi številne pohvale. Očitno je, da podjetniškega duha ne primanjkuje in da imajo mladi ogromno dobrih idej.

Sladkalnica, unikatno oblikovanje nakita in oblačil, prevajanje in jezikovne storitve, pravno svetovanje, športna vadba, hrana za pse, čistilne naprave, geodetske storitve, trženje meda … To so ideje mladih podjetnikov, ki v novomeškem razvojnem centru delajo prve podjetniške korake. Na konferenci so, izmed 130 podjetniških idej, ki jih mladi po celi Sloveniji razvijajo v okviru projekta, zagotovo poželi največ zanimanja.

''Na sejemskem prostoru je bilo čutiti neverjetno ustvarjalno energijo,'' je povedala Nataša Gjuričič, udeleženka projekta iz Krškega. ''Mladi podjetniki res živimo za svojo idejo, jo razvijamo in uresničujemo s pomočjo svojih mentorjev.''

Tomo Garantini, direktor Regionalnega centra za razvoj Zasavje, je pred leti opažal, da veliko mladih po končanem študiju konča kot iskalci zaposlitve in zasnoval je inovativen pristop, ki bi mlade pripravil, da si sami ustvarijo delovno mesto. ''Imate možnost, da ustvarjate novo podobo podjetništva v tem prostoru,'' je nagovoril mlade podjetnike na konferenci. Projekt je pred leti prva podprla občina Zagorje in župan Matjaž Švagan je povedal: ''Bil sem pred odločitvijo, ali porabim denar za 7 kilometrov asfalta ali omogočim 10 mladim program, ki jim bo ustvaril nova delovna mesta.'' Projekt Podjetno v svet podjetništva 2013 se je po uspešno izvedenem pilotnem projektu v Zagorju razširil na področje celotne Slovenije in danes je vanj vključenih 130 udeležencev v 12 regionalnih razvojnih agencijah, za projekt pa se zanimajo tudi v sosednji Avstriji.


»Projekt spodbujanja podjetništva se bo zaključil konec tega leta, ko pričakujemo, da bo večina mladih podjetnikov tudi formalno registrirala in uspešno izvajala poslovno pot. Že sedaj vabimo predstavnike medijev in širše javnosti, da se udeležijo podjetniškega sejma, na katerem bomo predstavili poslovne ideje,« dodaja direktorica razvojnega centra Mojca Špec Potočar.

Vrednost operacije je slabih 3,9 milijona evrov, ki jih v višini 85 odstotkov prispeva Evropski socialni sklad, razliko pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.