Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Očitki županu, kreativci na stranskem tiru

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.03.2013 06:08

V Kočevju spet vre. Domači kreativci so postavljeni na stranski tir, pišejo v e-Utripu. Očitki letijo na župana Vladimirja Prebiliča. Članek objavljamo v celoti.

Občina Kočevje oz. njen župan Vladimir Prebilič je s poslanim povpraševanjem za vzdrževanje občinske spletne strani že na začetku namenoma izločil vse morebitne kočevske izdelovalce spletnih strani in s takšnim načinom dela pod vprašanje postavil svoj gospodarski predvolilni program, v katerem je obljubljal odpravo težav kočevskih podjetij ter ustvarjanje enakovrednih pogojev za vse gospodarstvenike.

Povpraševanje, ki je bilo s strani občinske svetovalke za odnose z javnostmi poslano štirim podjetjem, je v celoti podprlo obstoječe podjetje Enki d.o.o., ki je spletno stran naredilo tako, da se kočevska podjetja nanj sploh niso mogla prijaviti. Pa ne samo iz Kočevja, temveč po vsej verjetnosti tudi iz celotne Slovenije. Nihče preprosto ni ustrezal razpisnim pogojem. Na forumu internetmojster.com so nam slovenski računalniški strokovnjaki na vprašanje, kakšno se jim zdi povpraševanje naše občine, odgovorili, da razpis mora iti ven, vendar je izvajalec ponavadi že izbran.

Odnos župana do našega podjetja, ki izdaja dva lokalna časopisa – kmalu bomo začeli izdajati še tretjega – in je vzpostavilo prvi in edini informacijski portal v regiji, e-utrip.si, je postal popolnoma ignorantski, kar dokazuje, da se njegov gospodarski program ne izvaja in, po mojem mnenju, ni kos nalogi, ki si jo je zadal. Na občini so nas namenoma diskreditirali in nas stigmatizirali kot podjetje, ki ga je potrebno počasi uničiti, občinske institucije pa z nami posledično ne sodelujejo. O ostalih dogodkih, s katerimi bomo dokazili omenjeno početje občine in župana, bomo poročali v prihodnjih dneh.


O našem podjetju

Podjetje Studio utrip d.o.o. je bilo ustanovljeno marca 2010. V nekaj mesecih smo zaposlili dve osebi ter si postavili jasno vizijo in cilje. Kot direktor in lastnik podjetja v njem nisem bil nikoli zaposlen in za svoje delo v vsem tem času nisem prejel niti ene plače, pa tudi nobenega drugega nakazila ne. To pa zato, ker sem želel ves denar nameniti za redne plače svojih zaposlenih, delo podizvajalcev ter razvoj podjetja. Imam še eno podjetje, in sicer največjo pravniško pisarno v Sloveniji – poraVnavo. Odločil pa sem se, da v svojem rojstnem kraju, Kočevju, razvijem podjetje, ki se bo ukvarjalo s tehnološkimi rešitvami.

Do sedaj nisem hotel izpostavljali problema, ker pa se našemu podjetju namerno povzroča škoda, sem se odločil, da o tem spregovorim naglas ter javnost seznanim z dejstvom, kako župan ravna z našimi podjetji.

Studio utrip se lahko pohvali tudi z odmevnimi projekti, kot so bili akcija Vesli taxi, najboljši teniški turnir v Sloveniji – Kočevje Open, delavnice Veseli taxi, akcija Zbirajmo zamaške za naše, ter s sodelovanjem pri projektu Društvo za pravno državo in Društvo za vračilo preplačane elektrike. Na osnovi slednjega smo vsi Kočevarji prejeli povračilo preplačane elektrike s strani Elektro Slovenije d.d. Že nekaj let pa razvijamo edinstveno spletno aplikacijo, ki je v Evropi zaenkrat še ni. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev se bo projekt realiziral v letu ali dveh.


Izkrivljanje dejstev in lažne obljube

Na samem začetku našega dela smo se z Občino Kočevje pogovarjali o prenovi občinske spletne strani, saj smo pred tem naredili bolj zahteven informacijski portal e-utrip.si, s čimer smo dokazali, da znamo takšne projekte kvalitetno izvesti. A ker je ostalo le pri pogovorih, je Občina Kočevje na račun davkoplačevalcev, brez razpisa ali povpraševanja, posel dodelila podjetju Enki d.o.o., nas pa za ceno niti vprašala ni. Cena izdelave nove občinske spletne strani je bila zelo visoka in je znašala krepko čez 10.000,00 €. Takšen visok znesek lahko plača le javna uprava, ki seveda brezskrbno porablja naš denar. Župan, podžupanja ter občinska svetovalka za odnose z javnostmi so bili seznanjeni s tem, da bi takšno stran lahko naredili veliko ceneje.


Prilagojeni pogoji povpraševanja za eno podjetje

Povpraševanje Občine Kočevje za vzdrževanje spletne strani je bilo skoraj v celoti prilagojeno podjetju, ki trenutno vzdržuje občinsko spletno stran, saj so bili, kot sem že omenil, za ostale ponudnike pogoji za izdelavo nemogoči in skoraj v celoti prilagojeni pogojem, ki jih lahko izpolnjuje le eno podjetje. Rok za posredovanje ponudbe je bil 7. 3. 2013 do 12:00 ure. 15. 3. 2013 pa je bil že predviden pričetek vzdrževanja z nemotenim prenosom spletne strani na svoj strežnik. Tudi, če bi že tisti dan izvedeli, da smo izbrani na razpisu, ne bi mogli narediti prevzema vzdrževanja ter prenosa strani na svoj strežnik v tako kratkem času, saj je potrebno celotno stran prenesti v popolnoma nov sistem. Spletna stran občine je namreč narejena v programu podjetja (Maxyweb), ki je program naredil tako, da je popolnoma nemogoče, da bi stran samo prenesli na drug strežnik, temveč jo je potrebno v celoti na novo narediti. Pogoj občine je bil tudi poznavanje dela s CMS sistemom Maxyweb, ki je obvezen za vsa podjetja, razen za podjetje, ki trenutno vzdržuje občinsko spletno stran, saj je ta sistem njihov izdelek, ker so ga tudi sami razvili. In zato je verjetno Enki d.o.o. edino podjetje, ki bi lahko izpolnjevalo zahtevane pogoje, kar se je na koncu tudi izkazalo. Dodaten pogoj občine, da je potrebno dokazati izvedbo ali vzdrževanje vsaj dveh spletnih strani narejenih za občine pa je pogoj, ki avtomatsko izključuje vse ponudnike na Kočevskem in v njegovi okolici.


Dejstvo je, da je občinsko spletno stran zelo preprosto narediti. Občino smo tudi preko e-pošte seznanili s tem, da so roki za prenos strani prekratki ter, da je stran nemogoče narediti v zahtevanem sistemu. Ponudili smo jim, da lahko stran vzdržujemo za 250 € + DDV, prenos pa naredimo brezplačno, vendar za to potrebujemo vsaj tri tedne časa, a odgovora nismo prejeli.


Zaključek

Sedaj je občina že izbrala ljubljanskega vzdrževalca za njihovo spletno stran, ki je v vsem tem času stran urejal za 510 €/mesec, kar je z ostalimi dodatnimi stroški v dobrih dveh letih skupaj naneslo skoraj 30.000 €. Občina je s tem razpisom pokazala, da ni vredna mojega zaupanja. Mi smo seveda zadevo prijavili na vse inštitucije, ker želimo, da javnost izve, kako se v Kočevju pripravljajo razpisi in povpraševanja.

Gospodarski program Liste Moja (Prebiličeva) Kočevska, ki se v našem primeru ne izvaja :

vzpostavljen bo dialog z vsemi gospodarstveniki Kočevske, hkrati bodo analizirane njihove težave in omejitve pri njihovi dejavnosti, obenem pa bo poskrbljeno za njihovo takojšnje odpravljanje,

občina bo bistveno hitreje reševala prostorska vprašanja (ureditveni načrti, industrijske cone), ki so predpogoj za nova vlaganja tako domačih, kot tujih interesentov,

občina bo prevzela aktivno vlogo pri povezovanju mladih, izobraženih kadrov in promociji kočevskega gospodarstva izven meja občine in države,

občinskim gospodarstvenikom je potrebno zagotoviti najmanj enakovredne pogoje za razvoj v primerjavi s tujimi vlagatelji,

urbanistična ureditev središča mesta in ureditev mestne tržnice,

vzpostavitev mreže brezplačnega dostopanja do brezžičnega interneta.


Ivan Gabrič