Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Šentjernej

Šentjernejska občina se je odzvala na pomisleke Gorenjega Gradišča

Piše: Občina Šentjernej/J.H.

Čas objave:
22.05.2018 18:36

Vaščani iz Gorenjega Gradišča pri Šentjerneju, že vrsto let opozarjajo na požarno ogroženost vasi. Skrbi jih, saj imajo na koncu vasi v zgornjem delu v smeri Šentjerneja samo en podzemni hidrant. Na nevarnost požarne ogroženosti tega naselja opozarjajo odgovorne že 20 let, sprememb pa ni. Na njihove pomisleke so se odzvali z Občine Šentjernej.

V odgovoru vaščanom, ki so se nedavno s to perečo tematiko obrnili tudi na Radio Krka, so zapisali, da se hidranti praviloma postavljajo v strnjenih naseljih, kjer vodovodno omrežje to omogoča, primarno pa je vodovodno omrežje projektirano za potrebe oskrbe s pitno vodo. Občina Šentjernej ima na vodovodnem obrežju vgrajenih 395 hidrantov od katerih je 273 nadzemnih in 122 podzemnih.

Janez Hrovat z Oddelka za komunalno in cestno infrastrukturo šentjernejske občine, sta v Gorenjem Gradišču 2 podzemna hidranta v medsebojni oddaljenosti 180 m. Cena samega hidranta znaša 480 € skupaj s postavitvijo in gradbeni deli pa okoli 1000 €. Postavitev nadzemnih hidrantov je predvidena v letošnjem letu, postavljena bosta 2 obnovljena hidranta, ki bosta v kratkem odstranjena na Dolenjem Mokrem Polju, kjer so bili v okviru projekta Hidravlične izboljšave postavljeni novi hidranti.

Eden od vaščanov je izpostavil, da je pred leti gorelo v vasi v Gorenjem Gradišču, gospodarsko poslopje so ognjeni zublji uničili prav zato, ker v bližini ni bilo nobenega hidranta. Ker prihaja poletje in se bo bližnji potok Pendirjevka precej »izsušil«, se bojijo najhujšega. Kaj če v kakšno poslopje udari strela? Kako oz. s čim bodo pogasili morebitni ogenj. Vaščani pravijo, da se vrtijo v začaranem krogu, prav vsak od vpletenih pa prelaga krivdo na drugega – od Komunale Novo mesto, do Občine Šentjernej, ukrepa pa nihče. 

Kot pojasnjujejo v občinskem sporočilu za javnost, hidranti niso predvideni za gašenje požarov, ampak za polnjenje gasilskih cistern v primeru požara. Uporaba hidrantov pa fizičnim osebam ni dovoljena, še dodajajo.