stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Odprli Demenci prijazno točko

Piše: R.K.

Čas objave:
15.03.2024 11:41

V novomeški Lekarni Bršljin so odprli Demenci prijazno točko. Odprla sta jo predsednica društva Spominčica Štefanija Lukič Zlobec in vodja lekarne Bršljin Aleksandar Gruevski.

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah. Kaže se z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, govorjenja, izražanja in presoje. Število obolelih z demenco pa iz leta v leto žal narašča.

Demenca nikakor ni del normalnega staranja, vendar možnost, da zbolimo, s starostjo narašča. Vzrok za nastanek demence še ni odkrit. Največji dejavnik tveganja je starost, čeprav narašča tudi število bolnikov, ki za demenco zbolijo že pred 65 letom. Zadnji podatki kažejo, da ima v starosti nad 65 let demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa že vsak tretji.

Aleksandar Gruevski je poudaril, da so se za odprtje Demenci prijazne točke odločili predvsem zato, ker je lekarna zelo dostopna točka in ker so prepričani, da lahko pomagajo tako osebam z demenco kot njihovim svojcem. Dodal je, da je ravno ta njihova dostopnost zadnje čase vedno bolj cenjena s strani uporabnikov, ker soo farmacevti v lekarnah eni izmed prvih zdravstvenih delavcev, na katere se lahko brez naročanja ljudje obrnejo ob različnih zdravstvenih težavah, težavah z razumevanjem terapije ali pa nenazadnje tudi za nasvet in pogovor.

Predsednica društva Spominčica Štefanija Lukič Zlobec je povedala, da je vedno pred odprtjem nove Demenci prijazne točke izvedejo izobraževanje za zaposlene o osnovi o demenci, prepoznavanju prvih znakov, komunikaciji idr.

V Sloveniji sicer deluje skoraj 500 Demenci prijaznih točk, medtem ko v Novem mestu in bližnji okolici točke delujejo v Domu starejših občanov, Varstveno delovnem centru, v pisarni Brez ovir, Lekarna v Straži in sedaj še v Lekarni Bršljin, je povedal Jože Pečnik iz Podružnice Spominčice Dolenjske. Društvo spominčica Novo mesto ima na Rozmanovi 10 pisarno, vsak prvi četrtek v mesecu imajo ob 9. uri odbor, na katerem sprejemajo tudi obiskovalce, ki lahko povprašajo karkoli jih zanima v zvezi z demenco. Vsako leto izvedejo pet predavanj z namenom

V Novem mestu je blizu 300 oseb z demenco, v širšem območju pa 7000, je še povedal Jože Pečnik.