Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: Odprli posebno muzejsko vitrino na temo vlakov

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
22.05.2018 07:22

V Posavskem muzeju Brežice so prejšnji teden odprli letošnjo drugo Posavsko muzejsko vitrino: #izpreteklostivprihodnostzvlakom, katere izhodišče je bil Mednarodni muzejski dan, ki ga obeležujejo številni muzeji po svetu že od 1977 leta naprej.

IMG_7932.JPG

Letošnja tema je bila Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci. Hiperpovezanost se v muzejih kaže na različne načine, z novimi tehnologijami, lahko pa tudi s sodelovanjem in vključevanjem različnih skupin. Med njimi so zelo pomembni mladi, katere je mogoče na splošno najtežje pritegniti k zanimanju za muzeje in kulturno dediščino nasploh. 

Zato se je kustosinja Silvija Skrivalnik povezala z dijaki, ki se šolajo za različna poklica in so znanje, ki ga pridobivajo v šoli uporabili pri soustvarjanju te razstave. Sodelovale in razstavo sooblikovali so Lara Kočan, Klara Vodopivec in Eva Zakšek, dijakinje 2. letnika programa predšolska vzgoja na Ekonomski in trgovski šoli Brežice, z mentorico Alenko Pečnik Kranjec ter Jure Kranjec Radkovič, dijak Ekonomske šole Novo mesto, smer medijski tehnik, ki je vse posnel in sestavil krajše posnetke dogajanja.

IMG_7903.JPG

Pomembni sooblikovalci in sodelavci so bili otroci skupine Gumbki iz Vrtca Mavrica Brežice z vzgojiteljicama Darjo Petan in Majo Ogorelc, saj so tudi najmlajši pomemben člen pri ozaveščanju o pomembnosti dediščine in njenem ohranjanju v prihodnosti.

Ker je letošnje leto, leto Evropsko leto kulturne dediščine, so sledili tudi ciljem in sloganu Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Zato so pogledali v zgodovino in v prihodnost železnic in vlakov, saj povezujejo, navdušujejo in navdihujejo že skoraj dve stoletji ter vsem generacijam burijo domišljijo kako hitreje in udobneje potovati še dlje. V predstavitvah, ki so del razstave so to temo zajeli še širše, ne samo kot vlak, prevozno sredstvo, ampak železnice, kot infrastrukturo. Dediščina v okviru železnic je zelo bogata in povezanost posavskih krajev z njimi, je zelo tesna, tako je nastalo še veliko izhodišč, ki jih lahko razvijejo še v prihodnosti.

IMG_7833.JPG

Tudi železnice pomenijo povezovanje. Že več kot 150 let povezujejo posavske kraje med seboj ter z drugimi deli Slovenije in Evrope. Odprtje železnice Zidani Most–Zagreb je bilo 1. 10. 1862. Zaradi železnice je nastalo veliko sprememb v naravnem okolju, izgledu naselji, v prometu, socialni sestavi prebivalstva, trgovini, pošti in na sploh v življenju ljudi, ki so bili povezani z njo. Kratek pregled skozi razglednice in slikovno gradivo, ki ga hranijo v Posavskem muzeju Brežice, je prikazan na razstavi v digitalni obliki. V okviru raziskovanja zgodovine smo si ogledali tudi zbirko v Železniškem muzeju in maketo železnic v Sevnici, ki sta nastali s strani nekaj navdušencev, ki jim ni mar, da bi šla ta pomembna dediščina v Posavju v pozabo. Tudi danes železnice predstavljajo pomemben del prometnega sistema tako Evropske unije in seveda Slovenije z vidika varovanja okolja, trajnostne mobilnosti itd., kjer je Slovenija pomembno stičišče vseevropskega prometnega omrežja.


Posavsko muzejsko vitrino je odprla dr. Mojca Tomažin, ravnateljica Ekonomske in trgovske šole Brežice, ki je poudarila pomen povezovanja in sodelovanja različnih institucij. Odprtje je povezovala v. d. direktorice muzeja Alenka Černelič Krošelj, ki se je ob koncu zahvalila vsem sodelujočim ter ravnateljici Vrtca Mavrica Silviji Komočar in Patricii Čular, ki se je odprtja udeležila v imenu Občine Brežice. Program so oblikovali otroci skupine Gumbki z vzgojiteljicama.


Razstava je na ogled v predprostoru Viteške dvorane do 30. avgusta letos, kjer je predstavljena v digitalni obliki in z aktivno udeležbo obiskovalcev, saj lahko delijo svoje mnenje in izkušnje na družabnih omrežjih in z drugimi obiskovalci muzeja.

Vir in fotografije: Posavski muzej Brežice