1_senidah Svet24.si

FOTO: Senida svoje mednarodne slave ni načrtovala

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: preverite svoje misli o ...

hematologija-ukclj, samo-zver, krvni-rak Svet24.si

Dr. Samo Zver: Nisem bolnik, imam pa bolezen. ...

balon, pismo, pismo božičku Svet24.si

FOTO: Na jasi je našel pismo Božičku. Priletelo...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Sandra Auer in Stojan Auer Njena.si

Sandra Auer postala čisto drug človek

SARA RUTAR Njena.si

Sara Rutar ni več takšna!

Novice Novo mesto

Odprtje razstave arheoloških odkritij ob prenovi mestnega središča

Piše: STA

Čas objave:
12.04.2019 10:04

V mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Na dobri poti, ki bo predstavila arheološka odkritja ob prenovi mestnega središča v zadnjih dveh letih.

Z razstavo želijo njeni pripravljavci čim prej oziroma dokler je spomin na prekopane mestne ulice še živ, predstaviti prve izide arheoloških raziskovanj. Avtorja razstave, kustosinja Dolenjskega muzeja Petra Stipančić in arheolog Rafko Urankar, sta navedla, da so med arheološkimi izkopavanji v novomeškem središču odkrili naselbinske sledove vse od prazgodovine, do antike, srednjega veka in novejših obdobij.

Sicer pa razstava in spremljajoča publikacija predstavljata prve izide arheoloških raziskav, razstavljeno gradivo pa, ker še ni v celoti obdelano, le del izkopanega. Arheološke raziskave so med letoma 2017 in 2018 potekale na celotnem novomeškem Glavnem trgu, na delih Rozmanove in Sokolske ulice ter na vsej Pugljevi ulici. V Rozmanovi ulici so v njenem vzhodnem delu odkrili ostanke novoveških tlakovanj, na skrajnem zahodnem delu pa prazgodovinsko keramiko. Na Glavnem trgu so med drugim odkrili dobro ohranjene ostanke tlakovanja iz 17. do 18. stoletja, izdelanega iz velikih prodnikov, v nadaljnjih raziskavah so nato ponekod odkrili debelo rimskodobno kulturno plast in pod njo ostanke s prodom tlakovane poti, v severnem delu trga pa celo ostanke prazgodovinske poti.

Osrednji del razstave je sicer posvečen cestam oziroma potem na območju Glavnega trga. Med odkritimi najdbami sta opozorila na štiri manjše keltske srebrnike in nekaj bronastih fibul-sponk iz 2. do 1. stoletja p. n. št. Med antičnimi oziroma rimskimi najdbami sta izpostavila najdbo rimskih novcev, odlomkov amfor, velikih hrambenih posod in gradbenih ostankov - strešnikov, zidakov, delov antičnega centralnega ogrevanja in ometa. Antične najdbe segajo od konca 1. stoletja pred našim štetjem do 3. stoletja našega štetja.Med odkritji novejših obdobij razstava, ki bo na ogled do 24. avgusta, med drugim predstavlja ostanke ceste iz 17. in 18. stoletja in makadamske ceste iz 19. stoletja ter odkrite novce in druge drobne predmete novejših obdobij.

Razstavo dopolnjuje kratek dokumentarni film.