Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Voditeljica Ljubezni po domače: "Po snemanjih ...

brezčasna ljubezen Svet24.si

7 vrst ljubezni, ki jih je zaznamovala večnost

umor, pešpot ob savi1 Svet24.si

FOTO: Umor na priljubljeni sprehajalni poti ob ...

Jeffrey Epstein Svet24.si

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

Novice Novo mesto

Odprtje razstave arheoloških odkritij ob prenovi mestnega središča

Piše: STA

Čas objave:
12.04.2019 10:04

V mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Na dobri poti, ki bo predstavila arheološka odkritja ob prenovi mestnega središča v zadnjih dveh letih.

Z razstavo želijo njeni pripravljavci čim prej oziroma dokler je spomin na prekopane mestne ulice še živ, predstaviti prve izide arheoloških raziskovanj. Avtorja razstave, kustosinja Dolenjskega muzeja Petra Stipančić in arheolog Rafko Urankar, sta navedla, da so med arheološkimi izkopavanji v novomeškem središču odkrili naselbinske sledove vse od prazgodovine, do antike, srednjega veka in novejših obdobij.

Sicer pa razstava in spremljajoča publikacija predstavljata prve izide arheoloških raziskav, razstavljeno gradivo pa, ker še ni v celoti obdelano, le del izkopanega. Arheološke raziskave so med letoma 2017 in 2018 potekale na celotnem novomeškem Glavnem trgu, na delih Rozmanove in Sokolske ulice ter na vsej Pugljevi ulici. V Rozmanovi ulici so v njenem vzhodnem delu odkrili ostanke novoveških tlakovanj, na skrajnem zahodnem delu pa prazgodovinsko keramiko. Na Glavnem trgu so med drugim odkrili dobro ohranjene ostanke tlakovanja iz 17. do 18. stoletja, izdelanega iz velikih prodnikov, v nadaljnjih raziskavah so nato ponekod odkrili debelo rimskodobno kulturno plast in pod njo ostanke s prodom tlakovane poti, v severnem delu trga pa celo ostanke prazgodovinske poti.

Osrednji del razstave je sicer posvečen cestam oziroma potem na območju Glavnega trga. Med odkritimi najdbami sta opozorila na štiri manjše keltske srebrnike in nekaj bronastih fibul-sponk iz 2. do 1. stoletja p. n. št. Med antičnimi oziroma rimskimi najdbami sta izpostavila najdbo rimskih novcev, odlomkov amfor, velikih hrambenih posod in gradbenih ostankov - strešnikov, zidakov, delov antičnega centralnega ogrevanja in ometa. Antične najdbe segajo od konca 1. stoletja pred našim štetjem do 3. stoletja našega štetja.Med odkritji novejših obdobij razstava, ki bo na ogled do 24. avgusta, med drugim predstavlja ostanke ceste iz 17. in 18. stoletja in makadamske ceste iz 19. stoletja ter odkrite novce in druge drobne predmete novejših obdobij.

Razstavo dopolnjuje kratek dokumentarni film.