Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

Oman: Politika potrebuje pamet

Piše: Radio Krka, Dnevnik

Čas objave:
13.05.2013 06:06

SLS je v Krškem praznovala 25-letnico delovanja. 12. maja 1988 so namreč kmetje ustanovili Slovensko kmečko zvezo, prvo politično stranko po 2. svetovni vojni, iz katere je kasneje nastala SLS.

»Pred 25 leti, 12. maja 1988, četrtek je bil ta dan in praznik vnebohoda. Na ta praznik med tednom kmetje gremo po kakšnih opravkih. Na ta dan pred 25 leti pa smo šli v Ljubljano, na kmečko zborovanje. In potem se je zgodilo; 12. maja 1988 je priletela prva lastovka slovenske pomladi. Sicer pravijo, da ena lastovka še ne naredi pomladi, ampak ta jo je prinesla.« Tako se Ivan Oman, simbol slovenske pomladne politike, spominja ustanovitve Slovenske kmečke zveze (SKZ), katere prvi predsednik je bil.

Pravi, da je ponosen, da je bil zraven. »Takrat ni bilo tako enostavno. Sosedje so me spraševali, ali se ne bojim. Nekdo me je celo vprašal, ali se ne bojim, da me bo povozil avto. Odvrnil sem, da sicer vem, da se mi lahko kaj zgodi, a če se bomo bali, potem ne bo nikoli nič,« nam je povedal danes 84-letni kmet Ivan Oman, slavnostni govornik na praznovanju 25-letnice SLS.

Oman za aktualno politiko ugotavlja, da je popolna polomija, saj stranke nimajo jasnih usmeritev in volilci ne vedo, katera stranka razmišlja tako kot oni. Za SLS pravi, da je – enako kot Nova Slovenija – konservativna stranka, »kaj je SDS, pa ne vemo, čeprav je članica evropske EPP, torej združbe evropskih konservativnih strank«. Čudi se tudi vstopu DL in DeSUS v vlado Alenke Bratušek: »Janševa stranka, ki je bila nosilna stranka vladne koalicije, je padla zaradi domnevne Janševe koruptivnosti. In zdaj so šli, razen SLS in NSi, tisti, ki so Janšo rušili kot predsednika vlade, v vlado, ki ji očitajo desetkrat tolikšno koruptivnost kot Janševi. To je nezaslišano,« poudarja Oman.

Sprašuje se tudi, ali lahko temu, ko se na ulicah zbere nekaj tisoč protestnikov, rečemo vseslovenska vstaja. »Pa naj jim bo. Vstajniki pravijo: ukradli so nam državo, jaz pa pravim: ne, uničili so jo. To je še bolj žalostno, kajti spravili so nas v stanje, ki je skoraj brezizhodno,« je kritičen Oman. Rešitev vidi v pameti, a te v politiki po njegovem ni: »Če bi jaz reševal državo, bi jo tako kot sem krajevno skupnost – potrebna je popolna preglednost do zadnjega dinarja. Danes pa za marsikaj ne vemo. Tudi vlada ne.«

Po Omanovi oceni v Sloveniji ne bi bilo takšnih težav s sestavo in delovanjem vladnih koalicij, če bi se v politiki vedli, kot se vedejo v klasičnih demokratičnih državah. »Tam se ve, da so vse stranke popolnoma enakopravne, ne glede na to, ali je ena bistveno večja, druge pa majhne. Pri nas tega najbrž še lep čas ne bo.« Bi večinski volilni sistem, za katerega se zavzema va SDS, ta problem rešil? »Bi, vendar sem absolutno proti večinskemu volilnemu sistemu, ker je za naše razmere nevaren za demokracijo. Lahko se zgodi, da opozicije ne bo ali pa bo tako šibka, da ne bo nič pomenila. Ali pa bo neka stranka imela takšno večino, da bo lahko spreminjala ustavo in volilno zakonodajo, zato se je ne bo več mogoče znebiti.« Za aktualno vlado Alenke Bratušek pa Oman ugotavlja: »Skušajo balansirati med domačimi težavami in bruseljskimi pritiski. Bomo videli, kaj bo nastalo.«