kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Pahor v Novem mestu o reševanju romske problematike na Dolenjskem

Piše: STA

Čas objave:
05.02.2018 16:56

Predsednik republike Borut Pahor je na povabilo župana Gregorja Macedonija danes obiskal Novo mesto. Ogledal si je romsko naselje Žabjak-Brezje, pogovarjal se je s krajani sosednje Bučne vasi in z romskimi predstavniki, srečal se je tudi z nekaj dolenjskimi župani. Glavna tema pogovorov je bilo reševanje romske problematike na Dolenjskem.

Pahor je ob zaključku delovnega obiska povedal, da se je o omenjeni problematiki z novomeškim županom in s predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike, predvsem v luči načrtovanega urejanja omenjenega romskega naselja, pogovarjal že pred današnjimi obiskom.

Z obiskom pa je glede na to, da omenjeno urejanje ni njegova pristojnost, želel dati spodbudo, da se položaj tako Romov kot njihovo sobivanje z večinsko skupnostjo uredita.

Kot je ocenil, je po obdobju nezaupanja obeh strani, ki ga je poglobilo dolgoletno odlašanje reševanja omenjenega vprašanja, zdaj nastopil čas za dosleden dialog na lokalni in državni ravni ter čas za vzpostavitev zaupanja.

Pri problematiki dolenjske romske skupnosti, ki je po njegovem "specifična", gre za vprašanja, ki jih je treba reševati tudi na državni ravni in za katere bo treba kdaj poiskati tudi posebne rešitve.


Pri tem morajo vsi vpleteni opraviti svoje, sam pa bo h krepitvi dialoga in k reševanju omenjene problematike prispeval tako, da bo v Ljubljani marca sklical "temeljit posvet oz. programsko konferenco", na katero bo povabil vse vpletene v reševanje omenjene problematike, je napovedal.

Pahor se je dotaknil tudi nedavne polemike o otroškem dodatku. V "osnovi" meni, da si mora država prizadevati za dvoje. "Prvič, da starši romskih in starši otrok večinskega prebivalstva razumejo in pravico in dolžnost, da svoje otroke napotijo v šolo in da jih izobrazijo, čim bolje je to mogoče. In drugič, da starši iščejo delo in da, če imajo to možnost, delo tudi sprejmejo," je dejal.

"In da se vse manj pogovarjamo o dodatkih, o socialnih transferjih, ampak o nekem normalnem življenjske stilu, ki ga živi tudi večinsko prebivalstvo,"je še poudaril Pahor.

Novomeški župan Macedoni je ob obisku predsednika republike povedal, da Mestna občina Novo mesto pripravlja prostorsko dokumentacijo za ureditev romskega naselja Žabjak-Brezje in da je država za omenjeno naložbo namenila 3,1 milijona evrov. Če bo šlo po načrtih, bodo njeno prvo in drugo branje na novomeškem občinskem svetu opravili še letos, je še dejal.

Po zadnjih podatkih novomeške občine v romskem naselju Žabjak-Brezje živi približno 700 Romov. Na novomeške območju jih naj bi skupaj živelo približno 1500, 800 pa naj bi jih bilo mladoletnih. Na Novomeškem osnovno šolo v povprečju izdela odstotek romskih otrok.